Shutterstock

Nieuws Granen

Hogere tarweprijs zorgt niet voor meer areaal

10 Februari 2022 - Niels van der Boom

In tegenstelling tot wat eerder in de media werd gebracht zet een hogere tarweprijs akkerbouwers in West-Europa niet aan tot het uitbreiden van hun areaal. Nieuwe cijfers laten een krimp van de teelt zien. Bij koolzaad is dat wel het geval vanwege een recordprijs.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Franse landbouwministerie Agreste heeft de voorlopige areaalcijfers voor de granen bekendgemaakt deze week en komt op een areaal van 4,75 miljoen hectare wintertarwe uit. Eind vorig jaar werd nog verwacht dat het areaal uit zou breiden tot 4,92 miljoen hectare. Het nieuwe areaalcijfer betekent 4,3% minder zachte wintertarwe dan in 2021 is geteeld. Ook ligt het areaal daarmee 1% onder het vijfjarig gemiddelde.

18% meer koolzaad
Franse akkerbouwers hebben wel meer wintergerst gezaaid. Het gaat om 1,25 miljoen hectare, wat een stijging is van 4,6% ten opzichte van 2021. Daarmee blijft het areaal nog wel 1,6% onder het vijfjarig gemiddelde. Verreweg de grootste procentuele groei is er voor koolzaad. Dit gewas neemt 18% in oppervlakte toe tot 1,16 miljoen hectare. Dat oogt veel, maar het is nog altijd 7% onder het vijfjarig gemiddelde. De recordhoge koolzaadprijzen en goede stemming voor plantaardige oliën zijn een goede motivatie, maar het blijft een lastige teelt door het wegvallen van neonicotinoïden.

Een groter areaal wintergerst zorgt voor iets minder zomergerst, zo denkt het landbouwministerie. Die conclusie is gebaseerd op reacties van telers in december. Daaruit blijkt ook dat zij minder snij- en korrelmaïs gaan zaaien komend voorjaar. Er wordt nu rekening gehouden met een min van 6%. Het areaal suikerbieten blijft stabiel tot licht dalend met een min van maximaal 3%.

Wereldwijd meer koolzaad
Niet alleen Frankrijk laat een duidelijke groei van het koolzaadareaal zien. Het International Grains Council (IGC) schat in dat wereldwijd 900.000 hectare meer koolzaad is gezaaid. Een plus van 2,4% ten opzichte van vorig jaar. Daarmee komt het areaal op 40 miljoen hectare. Voor de EU27 betekent het dat de oogst in theorie van 5,3 naar 5,6 miljoen ton stijgt, zo raamt het IGC.

Naast Frankrijk wordt ook in Duitsland flink meer koolzaad geteeld. De zaai- en groeiomstandigheden zijn gunstig dit seizoen, al wordt ook opgemerkt dat het areaal nog altijd flink onder het gemiddelde blijft. Ook Oekraïne en Canada gaan in seizoen 2022-2023 meer koolzaad verbouwen, denkt het IGC.

De Duitse statistiekdienst raamt het Duitse koolzaadareaal op 1,1 miljoen hectare. Een plus van 8,7% met vorig jaar. Vooral in Nedersaksen – een grote deelstaat voor aardappelen – is meer koolzaad gezaaid. Wintertarwe blijft bijna ongewijzigd met een areaal van 2,87 miljoen hectare. Een verschil van zo'n 10.000 hectare met vorig jaar. De arealen van wintergerst en triticale wijzigen eveneens nauwelijks. Rogge laat wel duidelijk een afname van 6% zien.

Nederland
Of in Nederland meer wintertarwe is gezaaid blijft afwachten. Als al een plus wordt getoond dan zal die niet heel groot zijn. Afgelopen jaar bedroeg het tarweareaal 119.402 hectare. Een plus van 9%. Verreweg het grootste deel is wintertarwe (106.800 hectare). Gezien de zaaiomstandigheden afgelopen najaar kan worden aangenomen dat het areaal zomertarwe niet veel uitbreidt. Mogelijk dat het areaal zomergerst wel kan toenemen. Dit gewas kromp afgelopen jaar 8.600 hectare in oppervlakte.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden