Agrifoto

Analyse Gerst

Eindvoorraad van gerst zakt verder terug

14 Februari 2022 - Kimberly Bakker

De wereldwijde eindvoorraad van gerst is verder gedaald, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Aangezien het merendeel van de wereldwijde gerstproductie richting de veevoerindustrie gaat - met name China blijft veel product afnemen - levert die krappe voorraad vooral problemen op voor de bierindustrie.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De meest recente cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) wijzen op een wereldwijde gerstproductie van 145,7 miljoen ton. Dat is ongeveer 1,5% lager dan waar één maand geleden rekening mee werd gehouden. Analisten gingen toen uit van een oogst van iets meer dan 147 miljoen ton. De eindvoorraad zakt terug naar 16,6 miljoen ton, tegenover 17 miljoen ton vorige maand. Met andere woorden: de krapte aan gerst neemt verder toe. Goed nieuws is dat de consumptie ook iets lager ligt, op 150 miljoen ton. Het merendeel van de geproduceerde gerst gaat overigens naar de veevoerindustrie.

De Europese Unie, Rusland en China zijn daarbij de grootverbruikers. Ons continent consumeert naar verwachting dit seizoen 46,5 miljoen ton, wat iets minder is dan in de eerdere prognose van het landbouwministerie. Rusland komt uit op een consumptie van 13,3 miljoen ton en China op 13,4 miljoen ton. De Aziatische grootmacht laat daarmee een groei zien van 400.000 ton, ten opzichte van de eerdere verwachting. Dit laat zien dat de opbouw van de veestapel in het land nog niet beëindigd is. De daling in de wereldconsumptie is wel terug te zien in de notering voor EU-voergerst in Rotterdam. In week 4 stond de notering op €280 per ton, in week 6 is dat ongeveer €265 per ton.

Hogere kosten voor bierindustrie
Een lagere prijs op de EU Rotterdam betekent niet dat bierproducenten goedkoper aan (brouw)gerst kunnen komen. Juist doordat de vraag vanuit de veevoerindustrie momenteel zo groot is én de goede prijzen die daar betaald worden, blijft er nóg minder product over voor de bierindustrie. Recent steeg de notering voor brouwgerst in Mannheim al naar €412,50 per ton. Dat is een absoluut record. Die hoge grondstofprijzen moeten doorberekend worden. "Het escaleert inmiddels behoorlijk", aldus Wilco Heiwegen, woordvoerder van AB InBev. "Al onze kosten liggen hoger."

Brouwgerst is, zoals beschreven, essentieel in de productie van bier. Toch verwacht Heiwegen niet dat de bierproductie op korte termijn lijdt onder het beperkte aanbod aan brouwgerst. "In theorie kan je ook bier maken van andere granen, al is dat voor ons wel echt experimenteren. Dat doen we dus niet. Maar ik denk ook niet dat het nodig is. De markten zijn volatiel en het is spannend welke kant het op gaat, maar grote problemen voorzie ik voor nu niet."

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden