Shutterstock

Analyse Granen

Tarweprijs als een jojo op en neer

18 Februari 2022 - Niels van der Boom

De tarwemarkt leeft bij de dag en dat is terug te zien in de koersen. Zo zit er €11 prijsverschil tussen de laagste en hoogste slotkoers deze week. Internationale markten worden geregeerd door het politieke spel in Oekraïne. Ook de concurrentiepositie van Europese tarwe speelt een belangrijke rol.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Maandag toonde de Matif een fors herstel van de tarwemarkt. Het maartcontract sloot op €274 per ton na een dieptepunt op donderdag 10 februari. Ook in Chicago pluste het contract voor tarwe op maandag. De koers daar bedroeg $294,13 per ton. Dinsdag en woensdag leverde het contract weer net zo hard in (€11 per ton). Naar het weekeinde is de prijs weer herstellende. Vrijdagmiddag noteert de Matif €4 hoger en komt het contract op €269 per ton.

Prijsverschil nieuwe oogst is klein
Opvallend: het verschil met de nieuwe oogst is bijzonder klein. Zo sloot het septembercontract donderdag op €257 per ton en is dat vrijdagmiddag zelfs boven de €260 per ton. Het verschil is daarmee nog slechts €8,25. Beurshandelaren hebben meer vertrouwen in het nieuwe seizoen. Zo zitten ook de importerende landen in de wedstrijd. In de VS is een soortgelijke situatie zichtbaar. Het biedt een prima kans voor akkerbouwers om zich in te dekken bij de huidige prijsniveaus. Een prijs van €260 is ver boven wat gemiddeld is. Meestal daalt de koers zelfs fors tijdens en vlak na de oogst.

Nu het politiek spel tussen Rusland en de westerse wereld met Oekraïne weer oplaait wordt ook de tarwekoers daardoor beïnvloedt. Er zijn ook neveneffecten te detecteren. Zo zijn er opvallend veel biedingen uit Oekraïne voor de laatste Egyptische GASC-tender. Mogelijk omdat exporteurs graag hun producten zien vertrekken uit de havens voor er daadwerkelijk een conflict plaatsvindt. Dit geldt deels ook voor Rusland.

Prijsverschillen
De lijst met biedingen laat ook zien dat Frankrijk nog steeds moeite heeft om mee te komen met het prijsniveau in de Zwarte Zee-regio. Het verschil tussen de twee landen bedraagt minimaal $3,34 per ton. Het verschil met Oekraïense tarwe is met $6 nog iets groter. Gekoppeld aan een gunstige wisselkoers ten opzichte van de dure euro is dat een extra motivatie voor Egypte om Zwarte Zee-tarwe te kopen. De prijzen worden duidelijk als bearish bestempeld door de sector waar direct op wordt gereageerd.

Een tegenvallende maïs- en soja-oogst in Zuid-Amerika werkt maar mondjesmaat door in de tarwemarkt. Het voedt vooral de Amerikaanse koersen, die daarnaast ook gesterkt worden door goede exportorders voor het huidig en komend seizoen.

Nerveuze noteringen
We moeten kijken in de glazen bol om iets zinnigs te zeggen over de tarwemarkt wanneer de situatie in Oekraïne escaleert. Het effect op de tarwemarkt – en in mindere mate maïs en andere grondstoffen – is ongetwijfeld groot. Een scherpe koersstijging is het meest aannemelijk als directe reactie. Egypte heeft het meest te verliezen, maar houdt het hoofd – althans voor de buitenwacht – voorlopig koel. Het zegt het orderboek voldoende gevuld te hebben en voorraad voor meerdere maanden te hebben. In april begint de lokale oogst waardoor meer tarwe op de lokale markt komt.

In zijn meest recente prognose komt het International Grains Council (IGC) met de laagste eindvoorraad van tarwe in negen jaar wereldwijd. Disruptie in de wereldwijde handel door een conflict in het oosten van Europa kan daarmee grote gevolgen hebben voor landen die afhankelijk zijn van import. Een buffer is simpelweg in de markt niet aanwezig.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden