Shutterstock

Analyse Granen & grondstof

Prijs voergrondstoffen blijft doorstijgen

21 Februari 2022 - Niels van der Boom

De voermarkt (maïs en soja) laat zich minder beïnvloeden door de spanning rond Oekraïne dan bij tarwe het geval is. Vooral de sojamarkt heeft een sterke onderstroom door tegenvallende opbrengstcijfers in Zuid-Amerika. Dit resulteert erin dat de voergrondstoffen ook de komende tijd stevig geprijsd blijven.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Als het gaat over de mogelijke escalatie van het conflict in Oekraïne wordt vooral de tarwemarkt in de eerste lijn genoemd. Deze heeft ook het meeste te verliezen, mocht het zo ver komen. Tegelijk is Oekraïne ook wereldwijd de derde grootste exporteur van korrelmaïs, dus dat gaat ook voor deze markt op. Analisten en handelaren vrezen dat de Zwarte Zee havens niet meer bereikbaar zijn wanneer Rusland het land binnenvalt.

In de granenmarkt is merkbaar dat handel naar voren wordt gehaald, nu de handelswegen nog open zijn. De Oekraïense granenexport loopt bijna 40% voor op vorig seizoen, mede door een zeer goede oogst. Als enige land op het continent Europa had het een vrijwel vlekkeloos groeiseizoen met voldoende neerslag.

Stijgende sojaprijs
Het laatste Wasde-rapport van het USDA resulteerde erin dat vooral de prijs van soja omhoog werd gepusht na een kleiner uitvallende oogst in Zuid-Amerika. Half februari temperde het prijsniveau op de CBoT weer wat, om vervolgens opnieuw op te veren. Vooral een 5 miljoen ton kleinere soja-oogst in Brazilië heeft voor een hogere scores gezorgd. Ook Argentinië en Paraguay kregen een verlaging aan hun broek. Door extreme droogte moet dit laatste land – de vierde grootste exporteur van sojabonen ter wereld – misschien wel soja gaan importeren. Ten opzichte van de vorige oogst is de opbrengst gehalveerd, zo zegt het ministerie van landbouw.

Meer Amerikaanse vraag
De VS ziet ondertussen zijn export van soja en maïs weer toenemen. De wereld – en met name China – ging uit van een goede Zuid-Amerikaanse oogst, maar dat valt nu op het tweede gezicht toch tegen. Vorig seizoen viel de oogst daar deels in het water, wat de prijzen skyhigh stuurde. Het Amerikaans landbouwministerie heeft de export voor nu ongemoeid gelaten, maar verwacht wel dat de eindvoorraden afnemen. De EU importeert iets meer soja, zo denkt het USDA. Het volume komt op 17,7 miljoen ton. China importeert minder soja: 113,7 versus 116,7 miljoen ton. Toch dalen de wereldwijde voorraden met 2,4%. Vooral door een kleinere productie in Zuid-Amerika.

Het grootste probleem voor de VS is nu dat er simpelweg niet voldoende soja voorhanden is om in de wereldbehoefte te voorzien. Het areaal stijgt dit jaar naar verwachting wel, maar het is de vraag of dit voldoende is. Analisten verwachten dat de sojaprijs in Amerika weleens een record kan gaan bereiken. Deels is dat afhankelijk van de vraag uit China en eventuele nieuwe opbrengstverlagingen in Zuid-Amerika.

Gevolgen voor Nederland
Wat betekent dit voor de Nederlandse veehouder? In ieder geval dat er geen ademruimte komt in de torenhoge voerkosten. De maïsprijzen zijn ook in Europa relatief zeer hoog. De Matif klimt weer tot een niveau van €250 per ton of hoger. Komt het tot een confrontatie in Oekraïne, dan is een prijsstijging hier eerder regel dan uitzondering. Al kan de eerste schrikreactie het meest heftig zijn.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden