Shutterstock

Analyse Granen

Beperkte beschikbaarheid tarwe drijft prijs verder op

2 Maart 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwenotering op de CBoT heeft de psychologische grens van $1.000 per bushel doorbroken. Waar kunnen we graan krijgen? Dat is de vraag die handelaren stellen. Zo lang daar geen antwoord op komt, kan de markt nog stappen omhoog blijven zetten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract van tarwe sloot dinsdagavond 1 maart, Nederlandse tijd, op $1.007,75 per bushel (omgerekend is dat ongeveer €334 per ton). Na de opening steeg die prijs verder, tot $1.009,25 per bushel (€335 per ton). Het meicontract steeg zelfs nog harder. Na het slot op $984 per bushel, staat de notering nu op $1.059 per bushel (€352 per ton). Dat is een stijging van 7,6%. Ook het julicontract is door de grens van $1.000 gegaan en staat op $1.025 per bushel (€340 per ton). Dat zijn de hoogste prijzen sinds maart 2008.

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot dinsdag 1 maart op €351,25 per ton. Dat is een absoluut record en bijna €40 hoger dan de vorige piek; in november 2021. Het meicontract sloot op €340 per ton. Voor de nieuwe oogst is al boven de €300 per ton in te dekken, september sloot op 306,50 per ton. Ook de maïsnotering sloot fors hoger, op €340 per ton. Dat is €20 boven het oude record.

Waar is tarwe te krijgen?
Rusland en Oekraïne zijn grote graanexporteurs. Die export loopt voor een belangrijk deel via de havens aan de Zwarte Zee. Die havens (met name in Oekraïne) zijn nu gesloten en de schepen kunnen er niet in of uit. In de gevechten is tevens de infrastructuur die nodig is om het graan van de teeltgebieden naar de havens te krijgen, beschadigd. Wat de omvang van die schade is, is volgens insiders nauwelijks in te schatten. Internationale graanhandelaren gaan er echter vanuit dat zelfs als de gevechten per direct stoppen - waar het overigens niet naar uitziet - de aanvoer van tarwe uit het gebied langer verstoord blijft.

Er wordt daarom naarstig gezocht naar landen die het gat, dat ontstaan is door het wegvallen van Rusland en Oekraïne, kunnen vullen. Beide landen kennen echter een dermate grote exporthoeveelheid dat het lastig is dit op te vullen. Vandaar de huidige ongekende prijsstijgingen. Beter duur dan niet te koop, zo is de stemming onder handelaren. Een verdere prijsstijging is daarom niet uit te sluiten, melden insiders. Zelfs een tarweprijs van €400 per ton wordt niet ondenkbaar geacht.

Ook voor de nieuwe oogst zijn zorgen. De tarwe in Rusland en Oekraïne is goed door de winter gekomen en tot één week geleden waren de prognoses 'goed' tot 'zeer goed'. Maar zoals er geen graan uit kan, is het voor boeren ook lastig kunstmest, gewasbeschermingsmiddelen en onderdelen voor machines het land in te krijgen. Dat kost - hoe je het ook wend of keert - opbrengst. Gewassen als zomergerst, maïs en soja moeten nog gezaaid worden en het is de vraag of de geplande arealen daadwerkelijk gezaaid kunnen worden. Dat is op de termijnmarkten al zichtbaar aan de relatief hoge prijzen voor de contracten voor de nieuwe oogst.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden