Agrifoto

Nieuws Granen

Akkerbouwers plaatsen run op zomertarwezaad

8 Maart 2022 - Niels van der Boom

Er is duidelijk fors meer interesse in zomertarwe onder akkerbouwers te bespeuren. Bij Agrifirm zijn de huidige voorraden verkocht en ook bij collega-coöperatie CZAV loopt het hard. De hoge tarweprijzen en vooruitzichten voor komende oogst zorgen voor een kleine kentering in het bouwplan.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Insiders uit de sector durven niet één gewas te noemen dat minder wordt verbouwd dit seizoen. Het is waarschijnlijk een optelsom van allerlei teelten. Uien in het zuidwesten of wellicht ook consumptieaardappelen en wortelen. "Ook horen we dat telers minder contractteelten afsluiten, zoals conserven." Dat zegt Jurriaan Visser, manager granen bij CZAV. "De contracten zijn weken of maanden geleden opgemaakt met de toen geldende tarweprijzen in het achterhoofd. Vandaag is die contractprijs niet meer concurrerend."

Voorraad op
Agrifirm Plant laat in een nieuwsbericht aan hun klanten weten: "Voor zomergranen geldt dat er zoveel extra uitgezaaid wordt boven verwachting dat beschikbare voorraden verkocht zijn en we nu moeten wachten op nieuwe voorraden." Die zijn er nog wel, zo geeft ook afzetmanager Aart den Bakker van Agrifirm aan. Het bedrijf haalt zaaizaad uit Europa om aan de vraag te voldoen. "Door de voorjaarspiek en enorme piek in bestellingen lopen de levertijden op. Zomergraan kan nog wel snel geleverd worden."

CZAV heeft nog voldoende zomertarwe en gerst in voorraad, maar ook Visser geeft aan dat het hard gaat bij het bedrijf. "Sinds eind vorige week is het echt op gang gekomen. Dat komt puur door het prijsniveau op de (termijn)markt. Het is een lastige markt om in te schatten. Bij een goed geslaagde wintertarwe is de vraag naar zomertarwe normaal gesproken laag. Dit jaar is dat anders."

Gerst volgt tarwe
Er is ook meer vraag naar zomerbrouwgerst, maar deze loopt wel achter de tarwemarkt aan. De beursnotering voor Noord-Nederland stond afgelopen week op €290,50 voor gerst. Een plus van €27,50 in een week tijd. In Goes bedraagt het prijsverschil zelfs €33,50 en komt de notering op €280,50. De Rotterdamse voergerstnotering (groothandelsprijs) staat inmiddels op €336 per ton.

Akkerbouwers melden zich ook bij de coöperaties om zowel oude als nieuwe oogst te verkopen. Wie niet deelneemt aan een pool heeft soms nog tarwe om te verhandelen. Een deel heeft dat al gedaan bij de vorige opleving, maar niet iedereen. Met een prijsniveau boven de €400 op de Europese termijnmarkt Matif zijn ook de prijzen in de fysieke markt historisch hoog. Vanwege de volatiliteit ligt de fysieke markt echter bijna stil, zo geeft Visser aan. "De spreiding tussen de hoogste en laagste prijs op één dag op de Matif bedroeg vorige week €56 per ton. In zo'n volatiele markt is het zeer lastig om een reëel marktprijs te bepalen. Voor telers die willen verkopen, bieden we een dagprijs om richting te bieden. Bij Agrifirm wordt gekeken naar de situatie op dat moment. Die kan per uur verschillen."

Nieuwe oogst op €300
Het septembercontract op de Matif staat inmiddels boven de €330 per ton voor nieuwe oogst. Voor vooruit verkopen hanteren de bedrijven een korting op de termijnmarktprijs. Het wordt niet keihard bevestigd maar inmiddels is de nieuwe oogst ook voor €300, of rond die prijs, te verkopen. Of dat een 'goede' prijs is weet niemand in de huidige marktsituatie. Daarnaast zijn er ook telers die zelf handelen op de termijnmarkt om zo hun nieuwe oogst in te dekken.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden