Shutterstock

Analyse Granen

Correctie op CBoT, oorlog blijft de markt beheersen

9 Maart 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Ook afgelopen nacht tikten de tarwenoteringen op de CBoT het daglimiet aan. Alleen ging het dit maal niet om de bovenkant,  maar juist om de onderkant. De reeks van zes dagen van sterk stijgende tarwenoteringen is daarmee gebroken.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract op de CBoT in Chicago is dinsdag 8 maart gesloten op $1.273 per bushel. Omgerekend is dat circa €427 per ton. Het is een daling van 10% vergeleken met de notering van maandag. Het maartcontract loopt bijna af en er staan weinig posities open. De meeste handel wordt gedaan op 'mei'; dat contract staat inmiddels (verrassend genoeg) hoger dan die van maart.

Deze nacht - dinsdag 8 maart op woensdag 9 maart - sloot het contract voor mei op $1286,50 per bushel (€432 per ton). Dat is een daling van 0,5%, vergeleken met één dag eerder. Het septembercontract sloot diezelfde tijd op $1.100,75 per bushel (€369 per ton). Maandag sloot dit contract nog op $1.141,50 per bushel (€383 per ton).

Maïs en soja in de lift
De noteringen voor maïs en soja stonden afgelopen nacht voorzichtig in de plus. Het maartcontract voor maïs is gesloten op $754,50 per bushel (€297 per ton). Dit is een stijging van 0,7% ten opzichte van maandag 7 maart. Soja zet een notering van $1.704,50 per bushel (€572 per ton) op het bord. De slotkoers van maandag 7 maart stond op $1.674,25 per bushel. Omgerekend is dat €562 per ton.

Hoewel vooral de tarwekoers op de CBoT een flinke tik te verwerken heeft gehad, waarschuwen analisten dat de verstoringen in de aanvoer van tarwe en maïs uit het Zwarte Zeegebied de markt voorlopig nog beheersen. Een correctie na de uitzonderlijke rally van afgelopen dagen is door analisten ingecalculeerd. Gezien de beperkte verliezen op de tarwecontracten op de langere termijn en de stijging van de maïs- en sojacontracten over de hele linie lijkt de markt nog steeds gespannen te zijn.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden