Shutterstock

Analyse Suiker

Suikerprijs in één rechte streep naar boven

10 Maart 2022 - Redactie Boerenbusiness

Daar waar de suikermarkt afgelopen weken geen duidelijk richting kon kiezen, is die keuze deze week wel gemaakt. De notering beweegt namelijk in één rechte streep naar boven. De fors gestegen energieprijzen, als gevolg van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, spelen daar de grootste rol in. Verder roept de Oekraïense vereniging voor suikerproducenten de Internationale Suikerorganisatie op om de samenwerking met Rusland op te schorten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De suikerprijs had afgelopen weken moeite een duidelijke richting kiezen en dus bewoog deze afwisselend op en neer. De bewegingen omhoog werden grotendeels veroorzaakt door hoge energieprijzen, en dan vooral de extreme stijging in Brent-olie. De bewegingen omlaag kwamen door de zoektocht van investeerders naar veilige havens. Vlak voor de Russische invasie in Rusland stond de termijnmarktnotering voor suiker op €436 per ton. Aan het einde van de eerste oorlogsweek was dat €438 per ton. Vorige week werd afgetrapt met een notering van €443 per ton. Sindsdien is de paniek op de markt toegenomen en is de suikerprijs in één rechte lijn naar boven geschoten.

Vrijdag 4 maart sloot de suikernotering op €484 per ton. Een stijging van maar liefst €41 per ton in vijf dagen tijd. Maandag 7 maart werd de week afgetrapt met een notering van €490 per ton. En dinsdag 8 maart steeg de notering door naar €492 per ton. Dat is het hoogste niveau sinds 2017. De hoge energieprijzen zijn volledig verantwoordelijk voor de prijsstijging, stellen analisten. Het feit dat er enige twijfel is of de Braziliaanse suikerfabrieken ethanol verkiezen boven de productie van suiker weerhoudt de prijzen er zelfs niet van om naar boven te bewegen. Die twijfel is ontstaan toen de Braziliaanse regering bekendmaakte de binnenlandse brandstofprijzen te willen gaan reguleren.

Een ander enigszins bearish aspect voor de suikermarkt is de verwachting dat het wereldwijde suikertekort kleiner uitpakt dan eerder gedacht. Marktbureau StoneX heeft zijn schatting voor de wereldsuikeropbrengst verhoogd naar 33,2 miljoen ton (voor het seizoen dat loopt van oktober tot september). Dat is 5% hoger dan de verwachting van januari. De toename in de productie komt voornamelijk op het conto van India. Het suikertekort daalt hierdoor van 1,9 miljoen ton naar 1,1 miljoen ton. Het marktbureau ziet eveneens dat Braziliaanse suikerrietverwerkers de voorkeur geven aan suiker in plaats van ethanol. De schommelingen daartussen blijven echter wel volatiel.

Samenwerking opschorten
Dan nog ander nieuws op de suikermarkt. Ukrtsukor, de nationale vereniging voor suikerproducenten in Oekraïne, heeft de International Sugar Organization (ISO) opgeroepen om de samenwerking met Rusland op te schorten. Daarnaast mogen de Russen, als het aan de Oekraïense suikerproducenten ligt, geen uitvoerende taken meer uitvoeren binnen de Internationale Suikerorganisatie. "In deze moeilijke tijd woedt er een bloedige oorlog op ons land. Normaal zouden we nu veldwerk uitvoeren en ons voorbereiden op de campagne voor het zaaien van suikerbieten", aldus de leden van Ukrtsukor in een bericht aan de suikerorganisatie.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden