Maykova Galina / Shutterstock.com

Achtergrond Granen

Graanhandel keert Rusland niet volledig de rug toe

15 Maart 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Veel westerse bedrijven trekken hun activiteiten in Rusland terug vanwege sancties of onder publieke druk. De vier grote handelsbedrijven in agrarische grondstoffen: Archer Daniels Midland, Bunge, Cargill en Louis Dreyfus - ook wel bekend als de ABCD-bedrijven die de internationale graanhandel domineren -, volgen met vertraging en nemen een genuanceerder standpunt in.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Russische aanval op Oekraïne is bijna overal ter wereld veroordeeld en veel bedrijven hebben daar hun consequenties uit getrokken. Honderden bedrijven hebben bijvoorbeeld Russische vestigingen gesloten of verkopen niet langer producten op de Russische markt. Onder meer Coca-Cola, Shell, Ikea, Samsung, John Deere, Lely en McDonald's stoppen hun activiteiten in het land. Voor de graanhandel is het echter lastig direct alle banden met Rusland door te snijden. In de sancties zijn dan ook uitzonderingen voor de export van levensmiddelen naar de ABCD-bedrijven

Handel op een laag pitje
Louis Dreyfus was 4 maart de eerste die bekendmaakte de activiteiten in Rusland te schorsen. Verdere details heeft het bedrijf niet bekendgemaakt, maar jaarlijks exporteert Louis Dreyfus tussen 1,5 miljoen en 3 miljoen ton graan uit Rusland. Bunge maakte donderdag 10 maart bekend geen nieuwe exportorders voor Russisch graan aan te nemen. De verwerkingslocatie voor oliehoudende zaden blijft wel in bedrijf maar zal voor de lokale markt gaan produceren.

Archer Daniels Midland (ADM) bracht vrijdag 11 maart naar buiten dat het bedrijf een relatief klein belang in Rusland heeft, maar de activiteiten wel gaat afschalen. Cargill maakte eveneens vrijdag 11 maart in een statement bekend de activiteiten af te schalen en geen investeringen in Rusland te doen. Essentiële voedings- en voeractiviteiten van het bedrijf in het land blijven wel actief. "Eten is een fundamenteel mensenrecht en moet nooit als wapen gebruikt worden", schrijft het bedrijf. "De regio speelt een grote rol in het wereldvoedselsysteem en is een essentiële leverancier van ingrediënten voor basisproducten als brood, zuigelingenvoeding en ontbijtgranen."

Enkele analisten verwachten dat de uitvoer van graan uit Rusland op de een of andere manier doorgaat. Landen als Egypte, Turkije, Syrië en Irak zijn in meer of mindere mate afhankelijk van graan uit het Zwarte Zee-gebied. Die vraag valt niet weg door de oorlog. "Deze kopers zullen manieren en middelen vinden om aan graan te komen", volgens een anonieme speler op de markt bij S&P Global. Het statement van Cargill sluit in grote mate aan op deze visie op de graanmarkt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden