Shutterstock

Analyse Granen

India wil huidige graanprijs te gelde maken

16 Maart 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwemarkt voelt steeds vaster aan. De Matif sloot dinsdag 15 maart in de plus en ook de CBoT maakte op voorzichtig wat verliezen goed. De relatief hoge tarweprijs trekt de aandacht van India. Als grote producent zoeken ze wegen om daarvan te profiteren.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract op de Matif sloot dinsdag 15 maart op €386,50 per 100 kilo. Dat is €8,25 hoger dan één dag eerder. Ook de contracten voor de nieuwe oogst zitten in de lift, zij het met marginale getallen. Het septembercontract sloot op €326,25 per ton, een stijging van €0,75. Het mei-2023-contract staat op €306,25 per ton. Dat is €1 hoger. De termijnmarkt in de Verenigde Staten laat een soortgelijk beeld zien. De tarwenotering is met ongeveer 4% gestegen.

De maïsnotering liet zowel op de Matif als op de CBoT een kleine plus zien. De sojanotering deed op de CBoT echter een stapje terug. Hier overheerst, volgens handelaren, de angst dat de vraag naar sojaolie en sojaschroot afneemt door nieuwe corona-uitbraken in China

Spanning houdt aan
De beperkingen die Rusland invoert op de export van graan naar voormalig Sovjetrepublieken hebben een bodem in de markt gelegd. Daarnaast heeft de tarwenotering, in vergelijking tot één week geleden, flink ingeleverd. De problemen met inzaaien en de verzorging van de gewassen in Oekraïne én de droogte in de Verenigde Staten doet analisten denken dat de noteringen van dit moment misschien wel aan de lage kant zijn. Handelaren weten dat de €400 per ton gepasseerd kan worden. In de geopolitieke spanningen hoeft maar iets te gebeuren om de prijs opnieuw op te drijven.

Die relatief hoge tarweprijs en het (gedeeltelijk) wegvallen van Rusland en Oekraïne maakt dat andere landen willen profiteren. India is daar één van. Het land maakt bekend acties te ondernemen om de exportpositie op de wereldmarkt te vergroten. India heeft een relatief grote tarwevoorraad en wil dat graag te gelde maken. Reuters meldt dat op de spoorwegen en in de havens ruimte wordt gemaakt voor transport en dat graanexport voorrang krijgt op andere producten. Door export te stimuleren hoopt de overheid extra inkomen voor Indiase boeren te genereren en op interventieaankopen te besparen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox