Maximillian cabinet / Shutterstock.com

Analyse Suiker

India verzacht wereldwijde suikertekort

17 Maart 2022 - Kimberly Bakker

Het weer is een van de belangrijkste spelers op de suikermarkt. Thailand kampt met overmatige regens, Australië ervaart een hoge luchtvochtigheid en China ondervindt problemen door vorst. Het zijn allemaal factoren die de suikerproductie negatief beïnvloeden. Maar er is één land dat al die verliezen teniet doet: India.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens marktbureau StoneX komt de wereldwijde suikerproductie in seizoen 2021/2022, dat loopt van oktober tot en met september, uit op 187,3 miljoen ton. Dat is een stijging van 1,9% in vergelijking tot vorig seizoen. De consumptie stijgt naar verwachting met 0,9% naar 188,4 miljoen ton. Het wereldwijde suikertekort komt volgens de organisatie dit seizoen dus uit op 1,1 miljoen ton. Dat is 800.000 ton minder dan in een eerdere prognoses werd geschetst. Opvallend zijn de cijfers wel, want de meeste landen laten een productiedaling zien. Slechte weersomstandigheden liggen daar voor het merendeel aan ten grondslag.

Meteorologen stellen bijvoorbeeld dat Thailand komende maanden zware neerslag kan verwachten in de belangrijkste teeltgebieden. Ook kampt het land met een hoge luchtvochtigheid, wat de voortgang van de oogst belemmert. StoneX verwacht een suikerproductie van 9,9 miljoen ton, een reductie van nog eens 7,5% in vergelijking tot de vorige verwachting. China kampt met vergelijkbare problemen. Voor deze regio is de oogstprognoses met 100.000 ton verlaagd, tot eveneens 9,9 miljoen ton. En ook Australië kampt met een hoge luchtvochtigheid. De opbrengst voor dit seizoen komt naar verluidt uit op 4,3 miljoen ton. Een daling van 1,1% met één seizoen eerder. De Braziliaanse oogst daalt met 11,9% tot 31,4 miljoen ton.

India brengt positiviteit
Dat er toch gerekend wordt met een stijging van de wereldproductie komt volledig door recente cijfers uit India. De klimaatomstandigheden zijn hier juist uitermate gunstig; met iets minder regen dan normaal. Marktbureau StoneX heeft de oogstprognose voor dit land daarom met 5,4% omhoog bijgesteld, tot 33,2 miljoen ton. Dat is 6,5% meer dan één jaar eerder. Deze opwaartse bijstelling doet direct alle bovenstaande negatieve scenario's teniet. De Indian Sugar Mills Association onderschrijft het positieve sentiment met een exportverwachting van 7,5 miljoen ton. Dat is 400.000 ton meer dan vorig jaar.

India is overigens niet het enige belangrijke teeltgebied dat plussen laat zien. Ook voor de Europese Unie zijn de productievooruitzichten positief. De Europese Commissie gaat uit van een opbrengst van 16,1 miljoen ton suiker. Dat is een stijging van 11% ten opzichte van het afgelopen seizoen. StoneX onderschrijft dat en komt – na berekeningen – zelfs uit op 17,2 miljoen ton (+11,9%). In Mexico wordt daarnaast gerekend met een opbrengst van 6,1 miljoen ton, wat een plus vertegenwoordigt van 6,9% in vergelijking tot één seizoen eerder.  

Desondanks blijft prijs zeer hoog
De afname in het wereldwijde suikertekort is echter niet voldoende om de suikerprijs naar beneden te bewegen. Op dinsdag 15 maart is de notering gesloten op €476,39 per ton. Hoewel het een daling is, is het nog steeds flink hoger dan eind februari; toen kwam de notering uit rond de €440 per ton. Dit heeft alles te maken met de hoge energieprijzen, als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Eén vat Brent-olie wordt nog steeds verhandeld op een prijsniveau rond de $100 per vat. Dit maakt suikerriet ontzettend interessant voor de ethanolindustrie, ten koste van de productie van suiker.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox