Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Graanmarkt worstelt met effect van oorlog op aanbod

18 Maart 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De tarweprijzen op de internationale beurzen zaten donderdag 17 maart weer voorzichtig in de lift. De markt worstelt nog altijd met het inschatten van de gevolgen van de oorlog in Oekraïne op het aanbod van graan. Zowel voor de korte als de lange termijn.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe sloot gisteren op de Matif op €367,75 per ton, een plus van €4,25 per ton. Ook de contracten voor de nieuwe oogst laten een stijging zien. Het septembercontract staat op €325,50 en dat loopt af tot €305 per ton voor het mei-2023-contract. De tarwenotering op de CBoT is met 2% gestegen naar $1.098 per bushel. Omgerekend is dat circa €365 per ton. De contracten voor nieuwe oogst stegen iets harder, met percentages tussen de 3% en 4% liggen. De maïsnotering deed op de Matif een stapje terug, terwijl de CBoT pluste.

De drijvende kracht achter de relatief hoge graanprijzen blijft het conflict in Oekraïne. De markt is daardoor zeer volatiel en reageert erg onverwacht en overgevoelig. Een op het oog klein nieuwsbericht of gerucht zorgt gelijk voor een reactie. Donderdag becijferde het Franse marktbureau Strategie Grains bijvoorbeeld dat door de problemen in het Zwarte Zee-gebied mogelijk 11 miljoen ton tarwe en 12 miljoen ton maïs van seizoen 2021/2022 niet op de wereldmarkt kan worden afgezet. Hier reageerde de markt op. 

Duitse oogstprognose
Het Duitse verband van coöperaties, DRV, rekent voor dit jaar in Duitsland met een gemiddelde oogst. Voor graan gaat het dan uit van een opbrengst van 43,2 miljoen ton, een stijging van 2,5% ten opzichte van afgelopen jaar. De verwachte oogst ligt daarmee net boven de verwachte vraag. Een piek van 50 miljoen ton of meer wordt niet verwacht, meldt DRV. "Daarvoor moet écht alles (inclusief het weer) meezitten in het groeiseizoen", zo schrijft de organisatie.

Maar de problemen in de toeleveringsketen van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen zijn nu al merkbaar. De koolzaadoogst wordt door DRV geraamd op 3,9 miljoen ton, een plus van 11,6%. Dat is vooral toe te schrijven aan een flinke groei in het areaal. Afgelopen herfst is 9% meer koolzaad gezaaid. Verder verwacht DRV een flinke uitbreiding in het areaal zomergerst, vanwege aantrekkelijk prijzen voor brouwgerst. De oppervlakte waarop zomertarwe en korrelmaïs geteeld wordt, blijft ongeveer gelijk met vorig jaar.

De DRV laat zich verder zeer kritisch uit over de plannen die in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) staan. De kritiek is vooral gericht op de verplichte braaklegging van 4% van het areaal. Dat komt in Duitsland neer op bijna 500.000 hectare, waarop (in theorie) circa 3,5 miljoen graan verbouwd kan worden Duitsland zakt zo onder de zelfvoorzieningsgraad. Dat is, volgens het verband, een onjuiste keuze. Het gemeenschappelijke doel moet juist zijn om in de toekomst duurzamer te produceren.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden