Shutterstock

Nieuws Veevoer

SGP springt in de bres voor bio-legpluimveehouderij

30 Maart 2022 - Klaas van der Horst

De SGP wil dat de Europese Unie tijdelijk ruimere normen stelt voor biologische zonnebloemzaadschilfers als veevoer. Door de oorlog in Oekraïne is er een tekort aan die grondstoffen, deels vanwege herverdeling, en kunnen biologische voerleveranciers onvoldoende schilfers leveren aan biologische legpluimveehouders. Een gebrek hieraan kan tot verenpikken en kannibalisme leiden.

Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP): "Zonnebloemzaadschilfers zijn nodig voor gezonde en vitale leghennen. De beste oplossing is, in onze ogen, dat de Europese Commissie niet-biologische zonnebloemzaadschilfers tijdelijk toelaat." De sector denkt tijdelijk 20% niet-biologische zonnebloemzaadschilfers nodig te hebben.

SGP heeft de Europese Commissie schriftelijk gevraagd of deze bereid is om per direct niet-biologische zonnebloemzaadschilfers toe te voegen aan de lijst van toegelaten voedermiddelen. De partij vraagt ook of lidstaten wellicht al ontheffing hiervoor hebben aangevraagd en of zij zelf voorlopige ontheffing mogen verlenen om niet-biologische zonnebloemzaadschilfers te gebruiken als voedermiddel.

Herverdelingsvraagstuk
Handelaren in biologische grondstoffen melden dat de biologische legpluimveesector het slachtoffer is van een 'herverdelingsvraagstuk'. In Nederland worden volgens hen al lang geen biologische zonnebloemschilfers uit Oekraïne aangevoerd en verwerkt vanwege een certificeringsdiscussie. Er werden tot nu toe Europese zonnebloemschilfers verwerkt, maar de aanvoer daarvan is opgedroogd. Dat is wel het gevolg van de oorlog in Oekraïne. Omdat de aanvoer daarvandaan is opgedroogd, gebruiken andere kopers nu de Europese zonnebloemschilfers en zit de legpluimveesector met de gevolgen daarvan. 

Behalve via SGP is het verzoek om een tijdelijke ontheffing ook door Copa-Cogeca en de Europese organisatie voor de biologische landbouw Ifoam neergelegd bij de Europese Commissie.

Alternatieve bronnen
Zonnebloemschilfer is volgens onderzoekscentrum Schothorst Feed Research niet de enige biologische eiwitbron voor pluimvee, maar het is wel de bron met een relatief hoog aandeel methionine. En dat is een essentieel aminozuur voor leghennenvoeders. Er zijn biologische alternatieven, maar de vraag is of die op tijd en in voldoende mate beschikbaar kunnen zijn, en of ze ook betaalbaar zijn. Schothorst wijst erop dat ook sesamzaadschilfer zeer hoog scoort in het aandeel methionine. Andere partijen wijzen op ingrediënten uit biologische soja.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden