PHILIPPE MONTIGNY / Shutterstock.com

Analyse Suiker

Helft van de suikerbieten is inmiddels gezaaid

31 Maart 2022 - Kimberly Bakker

Inmiddels is iets meer dan de helft van het totale areaal suikerbieten gezaaid en komen de eerste gezaaide bieten ook al boven. Op de wereldmarkt voor suiker is de inzaai momenteel echter niet het belangrijkste thema in de prijsvorming.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het percentage gezaaide suikerbieten komt, zo blijkt uit de cijfers van Cosun, per zondag 27 maart uit op 50,7%. Dat betekent dat iets meer dan de helft van het landelijk areaal nu gezaaid is. De Zeeuwse Eilanden en Zeeuws-Vlaanderen lopen duidelijk voorop, met respectievelijk 75,4% en 71%. De Noordoostpolder volgt met 68%. "De kwaliteit van het zaaibed valt ons niet tegen, maar vaak zijn wel meerdere werkgangen nodig om een voldoende fijn zaaibed te krijgen", aldus Cosun op de eigen website. "Wel wijzen we erop dat het risico op stuifschade aanwezig is, as gevolg van aanhoudend droog weer."

Exportbeperking in India
Op de wereldmarkt voor suiker speelt vooral de exportbeperking die India mogelijk wil invoeren om de binnenlandse prijzen in de hand te houden. Een officiële aankondiging wordt begin volgende maand verwacht, melden insiders bij Reuters. Het zou vermoedelijk gaan om een exportbeperking tot 8 miljoen ton. Op dit moment is, volgens verschillende dealers, al voor 7 miljoen ton een exportcontract afgesloten met fabrieken. Dit betekent dat een exportbeperking tot 8 miljoen ton al vanaf begin mei (tot eind september) in een exportverbod kan resulteren. Die rekensom resulteerde vrijdag 25 maart in een forse prijsstijging van suiker. De Liffe-notering sloot op €511 per ton, het hoogste niveau in ruim vijf jaar.

ING nuanceerde de situatie overigens wel door te stellen dat de exportbeperking hoger is dan het exportcijfer waar de overheid mee rekent. De Indiase overheid zelf gaat ervan uit dat de export dit verkoopseizoen uitkomt op 7,5 miljoen ton. Dat betekent dat er nog 500.000 ton speling is. Tegelijkertijd zijn er ook geruchten dat de beperking al op losse schroeven staat, omdat de productie wellicht nóg hoger uitpakt dan eerder verwacht: 34 miljoen ton in plaats van 31 miljoen ton. Bovendien zijn de binnenlandse prijzen afgelopen week al gedaald. Deze bearish factoren stuwden de suikerprijs maandag 28 maart alweer omlaag, tot €505 per ton.

Oorlog houdt effect
Overigens is niet alleen de eventuele exportbeperking een prijsbepalende factor. De hoge olieprijzen en de lagere productie in Brazilië spelen ook nog steeds een grote rol. Hoe hoger de olieprijzen, hoe meer fabrieken ervoor kiezen om ethanol op basis van suikerriet te produceren. Afgelopen weken had dat een prijsopdrijvend effect. De goedlopende gesprekken tussen Oekraïne en Rusland hebben de olieprijs echter omlaag gestuwd, tot $109 per vat op maandag 28 maart. Dit moedigt suikerrietfabrieken in Brazilië weer aan om zoetstof te produceren, in plaats van ethanol.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden