Shutterstock

Analyse Granen en grondstof

Granenmarkt in de plus door voortdurende strijd

31 Maart 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Na twee dagen met dalende graanprijzen sloten tarwe, maïs, soja en koolzaad op zowel de Matif als de CBoT woensdag in de plus. Zorgen over de ontwikkelingen in Oekraïne zijn daarvoor een belangrijke factor. Amerikaanse handelaren en speculanten nemen ook alvast hun posities voor de areaalverwachtingen die de USDA vandaag bekend zal maken.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract tarwe sloot op de Matif op €362,50 per ton. Dat is €5 boven de slotkoers van woensdag. Het eerste contract voor de nieuwe oogst september, kwam uit op €327,50 per ton en dat loopt af naar €316 per ton voor het mei 2023-contract. Op de CBoT kwam tarwe 1,3% hoger uit. Ook soja sloot op de Amerikaanse beurs 1,3% hoger en maïs pluste bijna 2,5%.

Hernieuwde zorgen over het verloop van de oorlog in Oekraïne zijn een belangrijke factor bij het herstel van de graankoersen. Toezeggingen van Rusland over het afschalen van de gevechtsactiviteiten rond onder andere Kiev blijken in de praktijk niet veel waard en aanvallen in het zuidoosten blijven onverminderd doorgaan. De vrees blijft dan ook dat de problemen met de uitvoer van graan uit het Zwarte Zee-gebied nog lang niet over zullen zijn.

Verder nemen handelaren een voorschot op de areaalverwachtingen die de USDA vanmiddag Amerikaanse tijd bekend zal maken. Marktexperts verwachten een forse uitbreiding van het tarweareaal en een groei van het areaal soja. Dat gaat vooral ten koste van de hectares maïs die de Amerikaanse boeren zullen zaaien.

Zaaien loopt voor op vorig jaar
In Oekraïne hebben boeren al circa 400.000 hectare voorjaarsgewassen gezaaid zo maakte het Oekraïense ministerie van landbouw bekend. Daarmee lopen ze ruime 10% voor op vorig jaar, ondanks de oorlog en bijvoorbeeld problemen met de beschikbaarheid van diesel. Deels heeft dat volgens het ministerie te maken met de gewassen die dit jaar geteeld worden. Waarschijnlijk wordt er minder maïs en zonnebloemen gezaaid -teelten met een relatief grote mestbehoefte- en meer haver, erwten en gerst. Die gewassen worden eerder gezaaid.

India zou dit seizoen een nieuw exportrecord neer kunnen zetten volgens bronnen. Het land is één van de grootste graanproducenten ter wereld. Meestal is India echter onvoldoende concurrerend om mee te komen op de wereldmarkt. Bij de huidige prijzen en marktontwikkelingen liggen de kaarten dusdanig geschud dat de belangstelling voor graan uit India flink is toegenomen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden