Shutterstock

Analyse Granen en grondstof

Europese tarwe-export groeit volgens Brussel

6 April 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De prijzen op de granenmarkt zaten de afgelopen handelssessie voorzichtig in de lift. De zorgen over tegenvallende graanexport uit het Zwarte Zee-gebied kreeg weer de overhand volgens verschillende analisten. Maar de uitvoer van graan uit Rusland is zeker niet stil gevallen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenotering op de Matif sloot gisteren met €0,75 nipt hoger op €364,50 per ton. De contracten voor de nieuwe oogst stegen harder. Het septembercontract sloot op €342,25 per ton, een plus van €6,50. Het mei 2023-contract komt uit op €330 per ton, €5 hoger dan de slotkoers een dag eerder. Op de CBoT steeg de tarwenotering met 3,7% naar $1049,50 per bushel (circa €353 per ton). Maïs steeg naar $760,50 per bushel (circa €274 per ton). Dat is de hoogste prijs in ruim drie weken.

Mogelijke nieuwe sancties tegen Rusland zijn een belangrijke oorzaak achter de stijgingen op de granenmarkt. De VS en bondgenoten beraden zich op extra maatregelen tegen Rusland na de beelden van burgerdoden in de voorsteden rondom Kiev. Rusland stevent af op de grootste crisis sinds het uiteenvallen van de Sovjet Unie en de gevolgen daarvan strekken breder dan alleen Rusland. Het Kremlin waarschuwde gisteren dan ook voor de gevolgen van de sancties op wereldschaal. Volgens het Kremlin zorgen de hoge energieprijzen en de krappe beschikbaarheid van kunstmest ervoor dat de Westerse landen de geldpers aanzetten om de voorraden op te kopen. Dat leidt tot tekorten in de armere landen in de Wereld. "Onder de huidige omstandigheden is een tekort aan kunstmest op de wereldmarkt onafwendbaar", zei Poetin tijdens een vergadering over de ontwikkeling van de voedselproductie. "We moeten voorzichtiger zijn met de voedselvoorziening in het buitenland en vooral de export naar landen die ons vijandig gezind zijn nauwlettend in de gaten houden."

Egypte blijft Russische tarwe importeren
Rusland slaagt er nog wel in om graan te exporteren. Persbureau Reuters meldt dat Egypte in maart 479.165 ton tarwe uit Rusland importeerde. Dat is 24% meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Voor de Egyptische import uit Oekraïne blijft de teller in maart steken op 124.500 ton, 42% minder dan in maart 2021. De handel in levensmiddelen is buiten de sancties gehouden, maar verschillende Egyptische handelaren geven bij Reuters aan dat de import toch lastig wordt. Banken zijn terughoudend met het financieren van graan uit Rusland. Een deel van de tarwe die in maart is geleverd was al betaald voor de Russische inval. Voor tarwe die nog niet betaald was, proberen importeurs een veilige manier van betalen te vinden.

Egyptische handelaren doen inmiddels ook zaken met minder gebruikelijke leveranciers. Zo wordt er graan ingevoerd uit Frankrijk, Brazilië, Litouwen en Bulgarije. Zelfs uit Duitsland - dat al een aantal jaar geen graan aan Egypte heeft geleverd - wordt een lading verwacht. Die trend zet waarschijnlijk door in het komende seizoen. De Europese Commissie maakte gisteren bekend te verwachten dat de tarwe-export van de EU flink toe zal nemen in het seizoen 2022/2023. Daar staat tegenover dat de maïsimport omlaag duikelt. Door de oorlog in Oekraïne zullen er flinke verschuivingen komen op de granenmarkt volgens de Commissie.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden