Shutterstock

Analyse Granen en grondstof

Granenmarkt blijft in de ban van krap aanbod

7 April 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 4 reacties

De beperkte beschikbaarheid van graan legt een stevig bodem in de markt. Daar zijn handelaren en speculanten inmiddels al min of meer aan gewend. De lage opbrengstramingen voor de Oekraïense oogst zorgde dan ook niet voor een schok. Naar mate het groeiseizoen op het noordelijk halfrond verder vordert en de opbrengstverwachtingen nauwkeurig worden, verschuift de focus. Dat kan volgens analisten voor flinke verrassingen zorgen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenotering op de Matif beweegt vooral zijwaarts. Het meicontract sloot gisteren €0,50 lager op €364 per ton. De contracten voor de nieuwe oogst zitten nog wel voorzichtig in de lift. Het septembercontract pluste €1 naar €343,25 per ton. Het mei 2023-contract staat met €332,25 per ton €2,25 hoger dan een dag eerder. Op de CBoT sloot het meicontract tarwe 0,7% lager in de afgelopen handelssessie.

De ontwikkeling van de oorlog in Oekraïne blijft een grote onzekere factor voor spelers op de granenmarkt. Extra sancties hangen in de lucht maar de westerse landen hebben nog steeds geen besluit genomen. Kazachstan maakte bekend een limiet in te stellen voor de export van tarwe en meel. De limiet zal binnen twee weken worden ingevoerd en duren tot 15 juni. In die periode kan er maximaal 1 miljoen ton tarwe worden en 300.000 ton meel worden uitgevoerd.

Gevolgen oorlog werken zeker een jaar door
De gevolgen van het conflict in Oekraïne blijven echter niet beperkt tot het huidige exportseizoen. De tarweoogst in Oekraïne wordt voor het exportseizoen 2022/2023 door marktbureau UkrAgroConsult op 19,8 miljoen ton geschat. Een jaar eerder was dat 32,08 miljoen ton. Tunesië wil minder afhankelijk worden van de import van graan en wil de voedselzekerheid verbeteren door de productie van lokale boeren op te schroeven. De wil het land bewerkstelligen door de prijzen van tarwe en gerst voor de eigen boeren te verhogen.

Volgens enkele analisten verschuift de focus van Oekraïne naar de ontwikkelingen in andere belangrijke teeltregio's. Vooral in de VS verloopt het groeiseizoen niet volgens het boekje. In delen van het land hebben telers te maken met ernstige droogte. Weersberichten kunnen in de toch al krappe markt een stevig stempel op de prijsontwikkeling drukken. Dat kan zorgen voor extra volatiliteit op de granenmarkt volgens analisten.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden