Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Krijgt droogte vat op de granenmarkt?

8 April 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwenotering op de CBoT heeft een stapje terug gedaan. Dit keer niet vanwege ontwikkelingen in Oekraïne, maar door het Wasde-rapport dat het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) aan het begin van de avond publiceert. De tarwekoers op de Matif beweegt al een week opvallend stabiel.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe sloot donderdag 7 april op €363,75 per ton. Dat is €0,25 lager dan één dag eerder. Opvallend is dat de contracten voor de nieuwe oogst gestaag stijgen. Het septembercontract sloot €3 hoger, op €346,25 per ton. Het mei-2023-contract komt uit op €335,25 per ton, oftewel een plus van €2 per ton. Op de CBoT leverde de tarwenotering 1,8% in ten opzichte van de vorige slotkoers. Maïs en soja zaten in de Verenigde Staten dan weer wel in de lift.

Marktbureau StoneX meldde gisteren dat het verwacht dat het Braziliaanse tarweareaal met ruim 20% groeit. Dat betekent dat de oogst in het land (als alles normaal verloopt) de 10 miljoen ton passeert, een record voor Brazilië. Verder wordt met spanning uitgekeken naar het Wasde-rapport. Handelaren en speculanten hebben daar al enigszins voorgesorteerd.

Droogte
Naast de oorlog in Oekraïne, speelt droogte een steeds dominantere factor. De regen die eerder voorspeld werd in de door droogte geteisterde regio's, was onvoldoende om problemen op te lossen. In de zuidelijke Great Plains - één van de belangrijkste tarweregio's in de Verenigde Staten - is het nog steeds droog, blijkt uit de US Drought Monitor. In Zuid-Amerika worden de verwachte soja-opbrengsten naar beneden bijgesteld. Ook hier speelt een gebrek aan neerslag een belangrijke rol. Dat heeft meer tonnen gekost dan waar analisten eerder vanuit gingen.

Bron: USDA
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden