Shutterstock

Analyse Suiker

Franse boer ruilt suikerbiet in voor koolzaad en gerst

14 April 2022 - Kimberly Bakker

Franse boeren verruilen hun suikerbieten dit jaar voor koolzaad en gerst en in Nederland zit 75% van de suikerbieten in de grond. Beide factoren hebben echter weinig invloed op de notering op de ICE. Die is volledig in de ban van de prijs voor ruwe Brent-olie en steeg naar het hoogste niveau in vijf jaar tijd.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Franse areaal suikerbieten komt dit jaar naar verluidt uit op 396.000 hectare. Dat is een min van 1,5% vergeleken met vorig jaar en zelfs 11,6% onder het vijfjarig gemiddelde. Overigens wijst het ministerie erop dat deze inschatting gemaakt is vóór de koude periode van afgelopen week. Dit kan het areaal suikerbieten nog verder omlaag brengen. De suikerbieten zijn in Frankrijk vooral verruilt voor koolzaad en gerst. Het koolzaadareaal stijgt dit jaar naar verluidt met 18,4% naar 1,16 miljoen hectare en het gerstareaal komt in Frankrijk uit op 1,18 miljoen. Een stijging van 4,3% vergeleken met afgelopen jaar.

In Nederland is inmiddels zo'n 75% van de suikerbieten ingezaaid, blijkt uit cijfers van Cosun. In de regio's Zeeuws Vlaanderen, de Zeeuwse Eilanden en Flevoland zit zelfs al meer dan 90% van de bieten in de grond. Op de zand- en dalgronden loopt de inzaai iets achter, vooral doordat beperkt mest kon worden uitgereden. Volgens de bietentelersorganisatie heeft de nachtvorst van begin april overigens slechts zeer beperkt schade aangericht aan de jonge bietenplanten. "De neerslag voorafgaand aan de vorst heeft daaraan bijgedragen", stelt Cosun in een ledenbericht.

Al met al zien de productiecijfers er goed uit. Rabobank verwacht dat – als de groeiomstandigheden in de Europese Unie gunstig zijn – de opbrengsten kunnen terugkeren naar het 'normale' niveau. Komend jaar zou dat dan 17,7 miljoen ton zijn, een stijging van 2,6% vergeleken met vorig seizoen. Wereldwijd verwacht de bank een productiegroei van 2,2%, waarbij ook Azië en Brazilië plussen laten zien. De consumptie stijgt volgens de bank met 0,8%. De combinatie van die twee zorgt in seizoen 2022/2023 voor een suikeroverschot van 2,5 miljoen ton. "Daarin hebben we ook al rekening gehouden met een halvering van de inzaai in Oekraïne", stelt de bank in een rapport.

Suikerprijs naar hoogste niveau in vijf jaar
Toch zijn die productiestijgingen niet genoeg om de prijs tot bedaren te brengen. De notering voor suiker op de Intercontinental Exchange (ICE) sloot vrijdag 8 april op €515 per ton. Dat is het hoogste niveau in vijf jaar. Maandag 11 april sloot de notering op €513 per ton. Een lichte daling dus vergeleken met de slotnotering van voor het weekend, maar elke slotnotering boven de €500 per ton is uitzonderlijk te noemen. En één week eerder sloot de notering nog op €491 per ton. De koers naar boven is dus duidelijk ingezet. De forse prijsstijging van de afgelopen dagen heeft uiteraard meerdere redenen, maar de belangrijkste is de koers van ruwe Brent-olie. Die wordt zoals bekend flink gestimuleerd door de oorlog in Oekraïne.

De notering voor ruwe Brent-olie sloot woensdag 13 april op $104 per vat. Eén week eerder was dat $99 per vat. Die stijgende trend is negatief nieuws voor de suikerindustrie. Want hoe hoger olie geprijsd is, hoe sneller Braziliaanse suikerrietverwerkers kiezen voor de productie van ethanol in plaats van suiker voor de voedingsindustrie. Afgelopen week zagen we ook al dat ethanol de strijd bleef winnen. Cijfers van Covrig Analytics wijzen erop dat de Braziliaanse suikerproductie hierdoor in april met 30% kan dalen, tot onder de 1,55 miljoen ton. Volgens het marktbureau gaan suikerrietverwerkers 70% van het suikerriet deze maand omleiden naar de productie van ethanol

De sterke Braziliaanse real werkt eveneens prijsopdrijvend. De koers staat inmiddels op het hoogste niveau in twee jaar. Dit weerhoudt exporteurs in het land ervan om product te verkopen. Iets wat ook terug te zien is in de Braziliaanse suikerexport voor het eerste kwartaal van dit jaar: -22% tot 4,5 miljoen ton. De exportprijs bedroeg gemiddeld $384 per ton. Eén jaar eerder was dat in dezelfde periode $316 per ton. Over heel 2021 kwam de gemiddelde exportprijs uit op $284 per ton. Verwacht wordt dat dit jaar een hogere prijs neergezet wordt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden