Photoagriculture / Shutterstock.com

Analyse Granen en grondstof

Biobrandstof zorgt voor spanning op granenmarkt

13 April 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Tarwe en maïs blijven stappen omhoog zetten op zowel de Europese als Amerikaanse beurs. Optimisme over een grotere vraag naar biodiesel voegt volgens analisten een extra dimensie toe aan de toch al gespannen graanmarkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract tarwe sloot gisteren op de Matif op €399,25 per ton. Ook de contracten voor de nieuwe oogst houden de stijgende lijn vast. Het septembercontract sloot op €370,25 en het mei 2023-contract deed €360 per ton. Op de CBoT steeg de tarwenotering met 2,1% naar $1103,75 per bushel (circa €374 per ton). Maïs pluste 1,5% om uit te komen op $776,25 per bushel (circa €282 per ton). Dat is de hoogste prijs in een maand.

De oorlog in Oekraïne en de droogte in de VS leggen een stevig fundament onder de graanmarkt op het moment. De regering van de VS deed daar gisteren nog een schepje bovenop door plannen voor extra biobrandstof. Biden wil in de periode van 1 juni tot 15 september Amerikanen stimuleren extra biobrandstof te tanken. Dat wil hij onder meer doen door de vraag naar E15 benzine (met 15% bio ethanol) te stimuleren. Volgens analisten is dat een noodgreep om de relatief hoge olieprijzen en daarmee gepaard gaande inflatie weer enigszins in het gareel te krijgen. De hoge inflatie is werkt sowieso als stimulans voor de granenmarkt. Grondstoffen in brede zin worden door beleggers als relatief veilig middel gezien om zich in te dekken tegen inflatie.

Een staking van transportondernemers in Argentinië zorgt voor problemen bij de uitvoer van granen in het Latijns-Amerikaanse land. De werkonderbreking komt op een hoogst ongelegen moment in het jaar. De sojaverwerkers draaien op volle toeren om sojaschroot en olie te produceren. Dat dreigt nu stil te vallen. Argentinië is op de wereldmarkt een grote speler voor (verwerkte) soja en maïs en deze staking zorgt dan ook voor extra spanning in de markt.

Is India de slapende reus?
Het Egyptische staatsinkoopbureau GASC overweegt India toe te voegen als vertrouwd land voor de import van granen. Een delegatie van het Egyptische ministerie van Landbouw is in India 'begonnen met een onderzoek naar fytosanitaire maatregelen en kwaliteit van Indiase granen ter voorbereiding op de erkenning van India als vertrouwd land voor de import van tarwe', zo meldde het ministerie van bevoorrading aan Reuters. Egypte zoekt extra leveranciers om het (deels) wegvallen van tarwe uit Rusland en Oekraïne te compenseren. India wordt daarbij regelmatig genoemd als land waar nog veel potentieel is voor extra export. Verschillende analisten plaatsen daar wel kritische kanttekeningen bij. Volgens de USDA-cijfers zijn in seizoen 2021/2022 de VS, de EU, Canada en Australië goed voor 49% procent van de wereldexport van tarwe, ondanks een matige oogst in drie van deze vier. Rusland, Oekraïne en Kazachstan zijn goed voor 29%. Het subcontinent India volgt op ruime afstand met een aandeel van 4% op de wereldmarkt. Extra uitvoer van India helpt tekorten te verkleinen, maar analisten waarschuwen dat effect niet te overschatten.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden