Photoagriculture / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

Maïs en soja zetten verdere stappen naar boven

21 April 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwenoteringen op de internationale beurzen zijn in de afgelopen handelssessie marginaal lager gesloten. Maïs en vooral soja hebben wel het opwaarts momentum te pakken. Fundamenteel is er in de granenmarkt niet eens zoveel veranderd. Vanwaar dan toch die verschillen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwekoers op de Matif kwam gisteren uit op €398,50 per ton. Dat is €1 lager dan een dag eerder. De contracten voor de nieuwe oogst daalde nog wat harder. Het septembercontract leverde €4 in om uit te komen op €361 per ton. Het mei 2023-contract is gesloten op €352 per ton, een daling van €3,25 ten opzichte van de vorige slotnotering. Op de CBoT sloot het tarwecontract 1% op $1.088 bushel (circa €366 per ton). Maïs is op de CBoT gesloten op $815,75 per bushel (circa €294 per ton). Daarmee komt de maïsprijs weer erg dichtbij de hoogste prijs in de laatste tien jaar.

De daling van de tarweprijs is volgens analisten grotendeels toe te schrijven aan spelers die hun winst nemen en partijen die op basis van technische analyse uitstappen. De hoge dollarkoers samen met signalen dat de markt overbought zou zijn, zorgden op de CBoT voor extra wil om te verkopen. Hoewel de dagkoers van tarwe wat gezakt is er fundamenteel niet veel veranderd. In de VS is het droog en de oorlog in Oekraïne blijft voor veel onzekerheid zorgen.

Kleiner areaal
De graanbeurs van Argentinië kwam gisteren met een nieuwe areaalverwachting voor tarwe. Voor het seizoen 2022/2023 verwacht de beursorganisatie dat er in Argentinië 6,5 miljoen hectare tarwe geteeld zal worden. Dat is 100.000 hectare minder dan in de vorige prognose. Servië voelt zich door de krappe granenmarkt gedwongen aanvullende maatregelen te nemen. De regering van het land maakt gisteren (woensdag 20 april) bekend uitvoerbeperkingen voor tarwe, maïs, bloem en eetbare oliën in te stellen. Servië ziet zich gedwongen tot deze stap om het hoofd te bieden aan de verstoringen op de lokale en internationale markt. De tarwe-export van de EU loopt, ondanks de ontwikkelingen van de laatste twee maanden op het Europese continent. De teller voor het seizoen 2021/2022 staat tot nu toe op 21,26 miljoen ton. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg de uitgevoerde hoeveelheid tarwe 22,08 miljoen ton.

De Amerikaanse maïsmarkt is vooral in de ban van het verloop van het zaaiseizoen. Door het koele en of natte weer in de midwest van de VS komt het seizoen maar langzaam opgang. De ideale zaaidatum ligt in het gebied ergens tussen half april en 10 mei. Later zaaien kost opbrengst net als vroeg zaaien bij een te lage bodemtemperatuur. In een markt die toch al gespannen is door relatief krappe voorraden zorgt een lagere maïsopbrengstverwachting direct voor een reactie op de markt. Op de sojamarkt is het optimisme over de vraagontwikkeling dat fungeert als de motor achter de stijgende notering.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden