Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Krappe voorraad en slecht weer regeren granenmarkt

27 April 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt heeft over de hele linie in de afgelopen handelssessie een stapje omhoog gezet. Voor een deel komt dat door de weersverwachtingen i met name de Verenigde Staten. Het zaaien van maïs en soja loopt daar achter door koude en natte omstandigheden. Voor de langere termijn komen er meer signalen dat de krappe graanbalans waarschijnlijk langer aan houdt. De topman van Archer Daniels Midland (ADM) deed daarover gisteren (26 april) stevige uitspraken.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de Matif steeg het meicontract naar €415,25 per ton. Dat is €7 hoger dan slotkoers van maandag. De contracten voor de nieuw oogst zijn gisteren allemaal boven de €360 per ton gesloten. Het septembercontract staat op €374,50 per ton en dat loopt af naar €362 per ton voor het mei 2023 contract. Op de CBoT steeg de tarwenotering met 2% naar $1084 per bushel (circa €375 per ton). Maïs en soja pluste eveneens op de CBoT zij het veel bescheidener met respectievelijk 0,5% en 0,3%.

Het weer in de VS is een belangrijke oorzaak van de koersstijging. Op de zuidelijke prairies richt de droogte schade aan de wintertarwe. Slecht 27% van de Amerikaanse wintertarwe krijgt van het USDA de status goed of excellent. Dat is het laagste percentage voor de periode sinds 1989. In het noorden van de VS vlot het door kou en regen niet met de voorjaarswerkzaamheden. In Argentinië ziet de start omstandigheden voor wintertarwe er gunstig uit. Er wordt koeler weer en regen verwacht aan de vooravond van het zaaiseizoen voor wintertarwe dat half mei begint in het Latijns-Amerikaanse land begint.

Tweedeling in Europa
In Europa staan de gewassen er relatief goed op volgens de gisteren gepubliceerde editie van het JRC Mars bulletin. In grote delen van West-, Noord- en Centraal-Europa waren de omstandigheden goed voor het uitvoeren van de voorjaarswerkzaamheden en voor de groei van de afgelopen herfst gezaaide gewassen. De temperatuur was de afgelopen maand in dit gebied wel aan de lage kant. In Zuid-Europa nemen de zorgen over droogte toe. In Spanje en Portugal is regen gevallen de afgelopen weken maar dat was te laat voor de wintergewassen. Droogte heeft ook een beperkte invloed op de gewassen in Hongarije, Kroatië, Roemenië en het zuiden van Oekraïne. In delen van Italië en Turkije loopt de groei achter door lager dan gemiddelde temperaturen. Het JRC verwacht een gemiddelde opbrengst voor wintertarwe van 5,74 ton per hectare. Dat is 2,3% boven het vijfjarig gemiddelde, maar wel 1% lager dan in de maart editie van het rapport. Dat komt door de matige omstandigheden in Zuid-Europa.

Volgens Luan Luciano, de CEO van ADM, moeten we de komende jaren rekening houden met een krappe wereldwijde graanbalans. Dat schreef de topman in de toelichting op de kwartaalcijfers die het bedrijf gisteren presenteerde. Als oorzaak noemt hij een tegenvallende oogst van koolzaad in Canada, lage gewasopbrengsten in Zuid-Amerika en de verstoringen van de logistiek ketens door de oorlog in Oekraïne. De vraag naar graan blijft in elk geval tot 2024 groter dan de productie. Dat betekent dat de voorraden worden aangesproken en dat de prijzen op een structureel hoog niveau blijven. Die relatief hoge prijzen werken bemoedigd voor boeren in Zuid-Amerika om het areaal uit te breiden.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden