Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

Droogte krijgt steeds meer vat op granenmarkt

6 Mei 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De spanning is nog altijd voelbaar op de granenmarkt. Vooral de tarwenoteringen zaten afgelopen handelssessie flink in de plus. Na de Verenigde Staten en India, kampt ook de Europese Unie met een groeiend droogteprobleem.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenoteringen op de Matif in Parijs hebben weer een stap naar boven gezet. Het meicontract sloot zo'n €10,50 hoger, op €401 per ton. De meeste handel wordt echter gedaan in de contracten voor de nieuwe oogst. Ook die zitten flink in de lift en sloten afgelopen handelssessie €10 of meer boven de koers van één dag eerder. Het eerste contract voor de nieuwe oogst (die van september) komt al dicht bij de grens van €400, maar sloot gisteren (5 mei) net iets lager: €398 per ton. Het laatst contract voor oogst 2022 (die van mei 2023) noteerde €383,25 per ton. Daarmee is het voor het eerst dat alle contracten van één oogstjaar boven €380 per ton staan.

Op de Amerikaanse beurs zette de tarwerally eveneens door met plussen tussen 2,5% en 3%. Het julicontract, dat het meest verhandeld wordt, steeg met 2,8% naar $1.106,50 per bushel. Omgerekend is dat circa €385 per ton. De maïs- en sojakoersen lieten een bescheiden stijging zien. De prijs voor deze grondstoffen is vooral meegetrokken door tarwe. De graannoteringen op de CBoT zeggen wel veel over de spanning in de markt. De maïsexport vanuit de Verenigde Staten loopt goed, maar de uitvoer van soja en tarwe valt tegen, aldus experts Daar komt nog eens bij dat de dollar relatief hoog staat en gisteren weer 1% hoger is gesloten.

Neerslag tekort
De Markt Monitor van Agricultural Market Information System (AMIS), die 5 mei verscheen, heeft de granenmarkt nóg verder op scherp gezet. De oorlog in Oekraïne en de droogte op de zuidelijk prairies in de Verenigde Staten en delen van Zuid-Amerika waren al bekend, maar zijn in het rapport opnieuw bevestigd. AMIS verraste echter door de groeiomstandigheden voor tarwe in Frankrijk terug te zetten van 'gunstig' naar 'in de gaten houden' vanwege de relatief lage temperaturen en droogte. Het neerslagtekort houdt voorlopig ook aan in (Zuid-)Europa.

In de veertiendaagse verwachting wordt geen regen van betekenis voorzien. Opvallend genoeg houdt AMIS de groeiomstandigheden in India nog wel op 'gunstig', ondanks de extreme hitte in het noorden van het land. Het bureau schrijft in een toelichting dat in de deelstaten Punjab en Haryana de tarwe noodrijp is door hoge temperaturen en dat de opbrengst daardoor kleiner uitvalt. In Australië wordt een start gemaakt met het zaaien van tarwe en dat verloopt tot nu toe onder gunstige omstandigheden.

Bron: cropmonitor.org
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden