Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Tarwe stijgt door maïs en soja doen stapje terug

9 Mei 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Op de tarwemarkt zet de trend van vorige week door, met ook vandaag (maandag) stijgende noteringen op zowel de Matif als op CBoT. Zorgen over droogte en de voortdurende oorlog in Oekraïne blijven de markt in zijn greep houden. De koersen van maïs en soja staan daarentegen wat onder druk.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwemarkt is een echte weermarkt in deze periode. Het meicontract tikte vandaag op het hoogte punt €413,75 per ton aan. Ook het eerste contract voor de oogst 2022 (september) doorbrak de €400 grens en liep op naar €405 per ton. Tijdens het schrijven van dit artikel zijn de prijzen wel weer iets gezakt, maar de tarwecontracten op de Matif staat nog steeds in de plus ten opzichte van vorige week. Op de CboT zitten de koersen iets minder in de lift, maar tijdens het schrijven van dit artikel staan de meest contracten op een plus van circa 0,6% ten opzichte van de slotkoers afgelopen vrijdag.

Droogte op de zuidelijke prairies in de Verenigde Staten - waar de meeste wintertarwe wordt geteeld - is al langer een probleem. Vanwege hoge temperaturen, lage luchtvochtigheid en harde wind heeft de Amerikaanse meteorologische dienst in het gebied vandaag een waarschuwing uitgedaan voor het risico op natuurbranden. Volgens de dienst passen de huidige weersomstandigheden eigenlijk bij juli of augustus. De wind en zeer droge lucht zorgen daarbij vanaf maandag voor aanhoudend brandgevaar. Ook in Europa bepaalt droogte de stemming op de granenmarkt. De droogte is hier weliswaar nog niet zo extreem als in de VS. Met de warme en droge periode die voor de komende tien dagen wordt verwacht, nemen ook hier de zorgen toe en dat wordt weerspiegeld in de Matif.

Maïs en soja onder druk
Op de maïs- en sojamarkt zorgen de weerberichten juist voor dalende prijzen. Prijzen op de CBoT staan voor de verschillende contracten van maïs en soja tussen de 0,8% en 1,4% lager vergeleken met de slotkoersen van de vorige handelssessie. In de maïsgordel wordt warmer weer verwacht en dat helpt boeren om eindelijk eens voortgang te maken met zaaien van maïs en soja. Deze werkzaamheden lopen tot nu toe achter op vorig jaar door koud en nat weer in de belangrijkste teeltgebieden. Vanavond komt het USDA met het wekelijkse Crop Progress rapport. Dat rapport heeft de laatste weken een duidelijk invloed gehad op de prijsontwikkeling op de termijnmarkt. De prijs van soja kwam daarbij nog een iets verder onder druk te staan door een iets lagere import van China. Volgens de gegevens van de douaneautoriteiten heeft de grootste soja-importeur ter wereld in de eerste vier maanden van dit jaar 28,36 miljoen ton ingevoerd. Dat is 0,8% minder vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden