VolodymyrT / Shutterstock.com

Nieuws Oekraine

'Oekraïne kan 90 miljoen ton niet exporteren'

9 Mei 2022 - Klaas van der Horst - 1 reactie

Oekraïne kan ongeveer 90 miljoen ton aan landbouwproducten niet exporteren vanwege de zeeblokkade Rusland. Dat heeft premier Denis Shmygal van Oekraïne gezegd in een interview met RBK-Oekraïne.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens hem kan dit leiden tot een wereldwijde voedselcrisis. "Oekraïne heeft bewezen een extreem belangrijke producent en leverancier van voedsel voor de hele wereld te zijn. Nu kan de wereld een ernstige voedselcrisis verwachten, niet veroorzaakt door sancties tegen Rusland, maar door een Russische blokkade van onze zeehavens."

Blokkade, roof, vernieling
Shmygal stelt dat zijn land ongeveer 90 miljoen ton aan landbouwproducten niet kan exporteren. Het gaat niet alleen om granen, maar ook om bewerkte producten, vlees, oliën en vetten en zuivel. De blokkade, roof en verwoestingen kosten Oekraïne miljarden aan misgelopen inkomsten.

Met de blokkade is er volgens hem voor het eerst in de laatste honderd jaar een situatie ontstaan waarin de ene staat de havens van de andere blokkeert om een ​​mondiale voedselcrisis te veroorzaken. 

Export via spoor
Zo'n 70% van de Oekraïense export verloopt via zee. Er wordt geprobeerd meer producten via het spoor en de weg te exporteren, maar dit kost veel tijd en de capaciteit is geringer. Diverse landen, waaronder Duitsland, hebben Oekraïne hulp toegezegd om de Russische blokkade te omzeilen. 

Het Russische leger heeft ondertussen al grote hoeveelheden graan uit Oekraïne naar het eigen land vervoerd en ook al geprobeerd een deel daarvan te exporteren. Vorige week is een Russisch schip met Oekraïens graan door de Bosporus vertrokken. Daarnaast bombardeert de Russische luchtmacht de Oekraïense spoorwegen. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden