Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Weer in Verenigde Staten brengt markt in beweging

10 Mei 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Een verbetering van het weer in de VS zorgde de afgelopen handelssessie voor een correctie van de graanprijzen op de CBoT. De Europese Matif werd in dat zelfde sentiment meegezogen. Verder publiceerde het USDA het Crop Progress rapport. De stand van de wintertarwe is verbeterd ten opzichte van vorige week maar de vorderingen bij het zaaien van maïs en soja lopen nog steeds fors achter op het vijfjarige gemiddelde.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract op de Matif daalde gisteren (9 mei) met €8,25 tot €398 per ton. De contracten voor de nieuwe oogst deden een kleinere stap omlaag, variërend van €2,25 tot €3,00. Het septembercontract komt zodoende uit op €394,50 per ton tot €382,75 per ton. Op de CBoT zakte het julicontract, dat momenteel het meest verhandeld wordt, met 1,5% naar $1.092,75 per bushel. Omgerekend is dat ongeveer €380 per ton. Ook de soja- en maïscontracten deden een stap terug. Betere weersomstandigheden in de Verenigde Staten zijn de belangrijkste reden voor de correctie in de graanprijzen.

Regen in delen van de zuidelijke prairies en betere omstandigheden voor het voorjaarswerk in de 'Midwest' stemden de markt iets rustiger. Het USDA kwalificeert 29% van de wintertarwe inmiddels als 'goed' of 'excellent'. Dat is 2 procentpunt meer dan vorige week en beter dan de verwachting vanuit de handel. Desondanks blijft de conditie de slechtste in tijden voor de periode van het jaar. Van de wintertarwe staat zo'n 33% in de aar, tegen 40% bij het vijfjarige gemiddelde. Het zaaien van de zomertarwe loopt daarnaast achter op het vijfjarige gemiddelde. Volgens het Amerikaanse landbouwministerie is 27% gezaaid. Het vijfjarige gemiddelde voor deze tijd van het jaar staat op 47%.

Achterstand
Het zaaien van de maïs en soja loopt eveneens fors achter op het vijfjarige gemiddelde. Zo'n 22% van de maïs zit nu in de grond, tegenover een vijfjarig gemiddelde van ongeveer 50%. Van alle gezaaide maïs staat 5% boven. Het vijfjarige gemiddelde staat voor deze periode van het jaar op 15%. Van het geplande soja-areaal is 12% gezaaid, tegenover een vijfjarig gemiddelde van 24%.

In de huidige graanprijzen zit een risicopremie voor het weer verwerkt. Door betere weersomstandigheden is die premie verlaagd. Of dat terecht is, dat wordt betwijfeld door verschillende experts. De zorgen over de droogte zijn immers niet verdwenen. Het Franse ministerie van Landbouw waarschuwde gisteren nog voor de gevolgen van de droogte op de gewasopbrengsten, ook in wintergranen. In die zin is het opmerkelijk dat de Europese graannotering de prijsbeweging uit Amerika volgt.

Overigens lijkt de correctie op de tarweprijs van korte duur. Vandaag tijdens het schrijven van dit artikel (dinsdagochtend 10 mei) staan bijna alle tarwecontracten op de Matif in Parijs én op de CBoT in Chicago ruim 1% in de plus.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden