Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

In aanloop naar de oogst neemt de spanning toe

11 Mei 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 1 reactie

De spanning op de granenmarkt houdt aan. Het effect van de recente regen in delen van het belangrijkste tarwegebied in de VS is door handelaren afgezet tegen droogte in andere delen van de wereld en de problemen in het Zwarte Zee gebied. Daarnaast kijken handelaren uit naar het Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA), dat donderdagavond Nederlandse tijd gepubliceerd zal worden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de Matif in Parijs is de handel in het laatste tarwecontract van de oude oogst afgerond. Het septembercontract is nu leidend. Dat contract sloot 10 mei €2 hoger, vergeleken met de vorige slotkoers, op €396,50 per ton. Het mei-2023-contract houdt de stijgende lijn ook vast en sloot op €383,75 per ton. Dat is €1 hoger dan één dag eerder. Op de CBoT in Chicago bewoog de tarwenotering vooral zijwaarts. De mei- en julicontracten bleven namelijk onveranderd. September, december en mei 2023 zaten wel voorzichtig in de plus. De maïs- en sojanoteringen lieten eveneens een voorzichtige stijging zien.

Een krap aanbod houdt de markt nog altijd in zijn greep. De Graan Unie in Iran maakte 10 mei bekend te verwachten in de periode tot en met maart 2023 minimaal 7 miljoen ton tarwe te moeten importeren. Voor het tweede jaar op rij kampte het land met droogte, waardoor de productie significant lager uitvalt. Afgelopen jaar importeerde Iran al een recordhoeveelheid van 8 miljoen ton. De logistieke problemen in Oekraïne en de sancties van de Verenigde Staten tegen het land vormen daarbij een groot probleem. Voor komend seizoen verwacht de voorzitter van de Graan Unie dat Iran in totaal 25 miljoen ton graan, meel/schroot en oliehoudende zaden moet importeren.

Recordexport
India heeft de tarwe-export de afgelopen maand flink opgevoerd. Volgens bronnen heeft het land in april 1,4 miljoen ton geëxporteerd. In dezelfde maand één jaar eerder was dat 'slechts' 242.857 ton. Over seizoen 2021/2022, dat loopt tot maart, bedroeg de tarwe-export een record van 7 miljoen ton. Daarmee weet India uitstekend in het gat te springen dat is ontstaan door de oorlog in Oekraïne. Door droogte in het noorden van India is het volgens analisten wel de vraag of het land deze positie weet te behouden.

Naast de internationale graanbalans en weerberichten, sorteren handelaren voor op het Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie. In de laatste twee edities zijn de gevolgen van de oorlog gebagatelliseerd, aldus experts. En is een poging gedaan de markt tot bedaren te brengen. Maar, gezien de forse stijgingen op de beurzen is die opzet niet geslaagd. In deze editie wordt een blik geworpen op de oogstverwachtingen voor aankomend seizoen. De grote vraag is: hoe beoordeelt het ministerie de export en productie in Oekraïne, en in welke mate worden de effecten van droogte in onder meer in Brazilië en de Europese Unie meegewogen in de prognose voor de oogst van 2022?

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox