Shutterstock

Analyse Granen en grondstof

Europese boer teelt fors meer oliehoudende zaden

12 Mei 2022 - Jesse Torringa

Nu het zaaien in dit voorjaar vrijwel is afgerond, wordt duidelijk dat in de Europese Unie het areaal oliehoudende zaden fors is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Vooral koolzaad heeft aan populariteit gewonnen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De toename in areaal van oliehoudende zaden is niet meer dan logisch door het prijsniveau van de afgelopen tijd. Volgens de cijfers van de Europese Commissie wordt het totale areaal aan oliehoudende zaden geschat op 11,3 miljoen hectare. Een stijging van 5,5% ten opzichte van het seizoen 2021/2022. Volgens Brussel is het areaal koolzaad het grootst met 5,7 miljoen hectare. Dat is een toename van 6,9% ten opzichte van vorig seizoen. De koers van koolzaad reikte medio april tot een recordhoogte van ver boven de €1.000, maar zakte daarna flink terug tot rond de €850 deze week. Dat is echter nog fors hoger dan de prijs van koolzaad de afgelopen jaren.
{{dataviewSnapshot(6_1652295807)}}

Ook worden er met 4,7 miljoen hectare meer zonnebloemen gezaaid. Dit is 4,4% hoger vergeleken vorig seizoen. Het areaal sojabonen blijft naar verwachting bijna gelijk met 0,97 miljoen hectare. De totale productie van oliehoudende zaden neemt hierdoor van 30,2 miljoen ton toe naar 32,3 miljoen ton, een stijging van 7,2% ten opzichte van vorig seizoen. Deze toename is naast de stijging van het areaal goed te verklaren, doordat winterkoolzaad relatief goed de winter is doorgekomen.

Frankrijk ruilt maïs in voor oliehoudende zaden
In Frankrijk, waar al veel oliehoudende zaden worden geteeld, is deze trend goed zichtbaar in het areaal. Volgens de cijfers van het Agreste, de statistische dienst van het Franse ministerie van landbouw, stijgt het areaal zonnebloemen met naar 758.000 hectare, een toename van 8,5% met seizoen 2021/2022. Koolzaad neemt zelfs toe met 18,6% naar 1,16 miljoen hectare. Hierbij moet worden opgemerkt dat de Franse teler de maïs inruilt voor de oliehoudende zaden. Net als telers uit andere landen zien minder kosten met de teelt van oliehoudende zaden, terwijl de prijzen van koolzaad en zonnebloemolie door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland flink zijn opgelopen. De Franse teler zaait volgens de schattingen 6,1% minder maïs met een areaal van 1,37 miljoen hectare.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden