PradeepGaurs / Shutterstock.com

Nieuws Granen & grondstof

Tarweprijs plust 18,50 euro na India-nieuws

16 Mei 2022 - Niels van der Boom

Nieuws dat India de export van tarwe aan banden gaat leggen is olie op het vuur van de tarwemarkt. De Amerikaanse termijnmarkt CBoT reageerde direct met een prijsstijging van 5,9%. Ook de Matif in Parijs opende maandagmorgen 0,0% hoger. Wanneer de markt van zijn eerste schrik bekomen is wordt desondanks een correctie verwacht.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het nieuws – dat de Indiase overheid vrijdag via hun Staatscourant voor buitenlandse handel naar buiten bracht – vermeldt dat de export van tarwe verboden wordt in het land. Ook in India stijgen de tarweprijzen – zo'n 40% sinds het begin van dit jaar. Een serie van hittegolven zorgt ervoor dat de tarweproductie in het land er slecht voorstaat. Redenen genoeg om de uitvoer aan banden te legen.

De tarweprijs op de CBoT in Chicago steeg in de nachtelijke handel met 5,9% tot $12,47 per bushel voor het julicontract. Maandagochtend Nederlandse tijd staat de koers nog steeds flink in de plus. De Matif sloot vrijdagmiddag op €416,50 per ton en opende maandagochtend op het fors hogere niveau van €435 per ton. Dat is een absoluut prijsrecord.

Exportkansen
India is na China de grootste tarweproducent ter wereld. Het meeste daarvan wordt gebruikt om de 1,38 miljard inwoners te voeden. Toen het vorig seizoen een goede oogst beleefde werd een deel daarvan geëxporteerd. Met het wegvallen van Oekraïense tarwe op de wereldmarkt zag India zijn kans schoon. Zo heeft Egypte tot nu toe 500.000 ton Indiase tarwe gekocht, nadat een aanpassing van de importeisen dat mogelijk maakte. Die leveringen gaan overigens gewoon door, ondanks het verbod.

India had het plan om het komend exportseizoen 10 miljoen ton granen te exporteren naar voornamelijk Aziatische en Afrikaanse landen. Dit op een totale productie van 105 miljoen ton. Vooral Indonesië, de Filipijnen en Thailand zijn grote klanten. Dankzij de hoge tarweprijzen kon het land in theorie flink cashen. Droogte en hitte gooien nu flink roet in het eten. De bestaande tarwevoorraden in het land zijn de afgelopen twee jaar flink uitgehold door de gevolgen van de coronapandemie. India kent een gesubsidieerd voedselprogramma voor 80 miljoen inwoners. Daarvoor is zo'n 25 miljoen tarwe vereist.

Details onduidelijk
Ondanks een explosieve reactie op de Amerikaanse en Europese termijnmarkt verwachten analisten dat bezinning volgt. De details rond de exportban zijn namelijk onduidelijk op z'n best. Afspraken die al waren gemaakt, zoals die met Egypte, worden wel nagekomen meldt het nieuws. Dat er minder Indiase tarwe beschikbaar komt op de wereldmarkt is zeker, maar hoeveel precies moet nog blijken.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden