Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Ook voergrondstoffen opnieuw hoger geprijsd

16 Mei 2022 - Niels van der Boom

Een fikse prijsopleving voor tarwe laat ook de koersen van korrelmaïs en sojabonen niet ongemoeid. Vooral eerstgenoemde toont een opleving. Wat eveneens meespeelt, is de moeizaam verlopende inzaai in de Verenigde Staten. Op het Europees continent is het vooralsnog rustig.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Terwijl het septembercontract voor tarwe op de Matif piekt tot €439,75 per ton, doet ook maïs er een behoorlijke schep bovenop. Dit gewas heeft in Parijs nog twee contractperiodes (juni en augustus) te gaan voor de nieuwe oogst. Het junicontract opende maandagochtend 16 mei op €373 per ton. Dit is €12,75 hoger dan de slotnotering van vrijdag 13 mei. Ook de nieuwe oogst plust. Het novembercontract opende op €380,25 per ton. Een stijging van €18,50.

Maximale prijsstijging
Al in de nachtelijke handel bereikte de CBoT de maximum prijsstijging van 5% voor tarwe. Daarna wordt de markt bevroren en kan niet meer worden gehandeld voor die dag. Zo'n instrument kent de Europese termijnmarkt niet. Maïs plust voor de oude oogst 2,88%. De nieuwe oogst kreeg er 2,4% bij. Maandmiddag noteert het julicontract $7,96 per bushel en het septembercontract $7,66 per bushel.

In de Amerikaanse 'corn belt' ligt het optimale zaaimoment tussen 20 april en 15 mei. Die deadline is dus inmiddels verstreken. Een nat en zeer koud voorjaar zorgt ervoor dat de zaaimachines pas laat op gang zijn gekomen. Na half mei zaaien kan prima, maar het kost wel opbrengst. Maandagavond Nederlandse tijd brengt het USDA nieuwe cijfers naar buiten over het zaaien. Eén week terug zat 22% van de maïs in de grond, terwijl gemiddeld de helft al is gezaaid.

Wintertarwe slecht in Verenigde Staten
Van de soja was 12% gezaaid, tegenover 25% gemiddeld. Ook het inzaaien van zomertarwe loopt achter. Bij wintertarwe staat 33% nu in de aar, terwijl 40% gemiddeld is. Slechts 20% van de wintertarwe in de Verenigde Staten krijgt de classificatie 'goed tot excellent'. Maar liefst 39% is 'slecht tot zeer slecht'. Het gemiddelde ligt op 50% 'goed tot excellent' en 18% 'slecht tot zeer slecht'. Vooral in de zuidelijke staten als Texas is het extreem droog en staat de tarwe er slecht voor.

Ondanks een zeer moeizaam seizoen in Oekraïne staan de gewassen er, volgens marktbureau APK-Inform, goed voor. De weersomstandigheden zijn goed geweest met voldoende neerslag. De inzaai van de voorjaarsgewassen is bijna afgerond. Officiële cijfers zijn er niet, maar gerekend wordt dat 20% tot 30% minder is gezaaid. Vooral in het zuiden en oosten van het land. Ook hebben akkerbouwers andere gewassen gezaaid. Meer haver bijvoorbeeld en minder maïs, omdat dit gewas minder inputs vereist.

Oogst Oekraïne gehalveerd
Ook voor wat betreft de opbrengst zijn er geen officiële cijfers. Schattingen vliegen alle kanten op. Met bovengenoemde afname van het areaal kan de granenoogst dit seizoen op 41,4 miljoen ton uitkomen, zo denken analisten. Vorig jaar werd een recordhoeveelheid van 86 miljoen ton geoogst. Nieuwe cijfers van het Amerikaanse landbouwministerie zetten de maïsoogst op 19,5 miljoen ton, tegenover 42,1 miljoen ton vorig jaar. De exportverwachting gaat van 23 miljoen ton naar slechts 9 miljoen ton. Voor tarwe rekent het USDA met 21,5 miljoen ton, tegenover 33 miljoen ton vorig jaar. De export staat 9 miljoen ton lager, op 10 miljoen ton.

Voor Rusland zijn de verwachtingen wel erg goed, al blijft het de vraag hoe het land de granen uit kan voeren en welke landen in de rij staan. Dat laatste is waarschijnlijk niet echt een probleem. Bijvoorbeeld bondgenoot China, maar ook Iran liet afgelopen week weten graag Russisch product te ontvangen.

Minder maïs, meer soja
Op de maïsmarkt zorgde cijfers uit het Wasde-rapport van afgelopen donderdag (12 mei) voor wat verbazing. Het Amerikaans landbouwministerie verwacht nu dat 367,3 miljoen ton maïs geoogst wordt. Een daling van 16,6 miljoen ton vergeleken met de vorige schatting. Ook de eindvoorraad daalt. Ook de geschatte sojavoorraden nemen af. Voor komende oogst wordt wel een recordomvang van 126,3 miljoen ton verwacht. Een seizoen eerder was dat nog 120,7 miljoen ton. Soja is dit jaar populair, omdat het gewas veel minder stikstof vereist dan maïs.

Buien in de Midwest leiden ertoe dat de maïsmarkt in de Verenigde Staten nog geen grote stappen neemt. Ook worden de inzaaicijfers niet afgewacht. Vallen die vandaag tegen, net als de neerslag, dan is sprake van een echte bulls markt en kan de koers nieuwe stappen zetten. Daarmee hangt er veel af van het Crop Progress-rapport van deze week. Zelfs wanneer de helft of meer van alle maïs gezaaid blijkt te zijn, verandert het marktsentiment niet direct. Dit komt deels door de lagere opbrengstcijfers in het Wasde-rapport. Bij soja is die vrees er nog niet, omdat dit gewas gemakkelijk later gezaaid kan worden zonder opbrengstverliezen.

Minder maïs in Frankrijk
Afgelopen week maakte het Franse landbouwministerie bekend dat zo'n 1,37 miljoen hectare korrelmaïs is ingezaaid. Dat is ruim 6% minder ten opzichte van 2021. Volgens het ministerie hebben akkerbouwers er vaker voor gekozen om andere gewassen te telen vanwege de hoge kosten. Zo stijgt het areaal zonnebloemen met 8,5% tot 758.000 hectare. Droogte wordt een steeds groter probleem in Frankrijk, maar het is vooral voor wintergranen op dit moment een probleem en voor de suikerbieten.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden