Wilhelm Dürr/Südzucker

Nieuws Jaarcijfers

Südzucker realiseert fors hogere bietenopbrengst

19 Mei 2022 - Redactie Boerenbusiness

Südzucker heeft het gebroken boekjaar dat liep van 1 maart 2021 tot en met 28 februari 2022, afgesloten met een omzet van €7,59 miljard. Dit is een stijging van €920 miljoen in vergelijking tot één jaar eerder.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De omzet van het segment suiker steeg het afgelopen gebroken boekjaar naar €2,6 miljard. Eén jaar eerder werd een segmentomzet gerealiseerd van €2,2 miljard. Zowel een toename in de suikerverkoop als hogere volumes liggen ten grondslag aan deze groei. "Mede hierdoor zijn we erin geslaagd om het bedrijfsverlies in dit segment aanzienlijk te verminderen, tot een min van €21 miljoen", staat in het jaarverslag. Eén jaar eerder werd een bedrijfsverlies van –€128 miljoen gerealiseerd. "De hogere verkoopopbrengsten en verkoopvolumes compenseerden de hogere productiekosten in de campagne van 2020."

De gemiddelde verwerkingsduur steeg van 108 naar 124 dagen, meldt Südzucker verder in het verslag. De bietenopbrengst komt voor teeltjaar 2021 uit op 78,3 ton per hectare. Dat is beduidend hoger dan het niveau van één teeltjaar eerder: 70,4 ton per hectare. Het totale bietenvolume steeg hierdoor naar 27,6 miljoen ton. "Afgelopen teeltjaar lag het suikergehalte wel iets lager dan het gemiddelde, op 17,3%. Al is dat nog altijd hoger dan één jaar eerder. Toen werd een suikergehalte van 16,8% behaald. Dit resulteerde in een theoretische suikeropbrengst van 13,6 ton per hectare." De totale suikerproductie steeg afgelopen boekjaar naar 4,4 miljoen ton.

Record voor CropEnergies-segment
De inkomsten in het segment CropEnergies is naar €1 miljard gestegen. Dat was één boekjaar eerder nog €774 miljoen. Het bedrijfsresultaat steeg zodoende naar een record van €127 miljoen. Ook in dit segment wordt de plus veroorzaakt door hogere verkoopopbrengsten en volumes, die de hogere kosten voor onder meer grondstoffen en energie gecompenseerd hebben. Dat laatste is niet het geval in het segment 'speciale producten'. In dit segment daalde het bedrijfsresultaat van €159 miljoen naar €117 miljoen. De omzet steeg wel iets, tot €1,78 miljard.

Ook het segment fruit had het afgelopen gebroken boekjaar iets lastiger dan één jaar eerder. Het bedrijfsresultaat daalde met €1 miljoen naar €52 miljoen. Ook dit heeft vooral te maken met hogere productiekosten. De omzet steeg hier, net als bij 'speciale producten', overigens wel gewoon. De omzet komt uit op €1,25 miljard. Het segment zetmeel presteerde wel bovenmatig, met een omzet van €940 miljoen. Eén jaar eerder was dat €774 miljoen. Het bedrijfsresultaat groeide hier tot €57 miljoen, een plus van €12 miljoen. "Omzet- en volumegroei hebben de hogere grondstof- en energiekosten in dit segment tenietgedaan."

Verwachtingen ongemoeid gelaten
Begin april maakte Südzucker al bekend een dividend van €0,40 per aandeel voor te stellen in de algemene ledenvergadering. Eén jaar eerder werd een dividend van €0,20 per aandeel uitgekeerd. Dat besluit blijft staan. Ook aan de groepsvooruitzichten voor het gebroken boekjaar van 2022/2023 wijzigt het niets. Het concern verwacht voor dat jaar een geconsolideerde groepsomzet van €8,7 miljard tot €9,1 miljard. Vooral in de segmenten suiker, speciale producten en zetmeel wordt een aanzienlijke groei verwacht.

Het bedrijfsresultaat komt naar verwachting uit tussen de €300 miljoen en €400 miljoen en er wordt een Ebitda van €660 miljoen tot €760 miljoen verwacht. Wel plaatst de suikerproducent een kleine kanttekening bij de verwachtingen. "Bij het opstellen van de verwachtingen zijn we ervan uitgegaan dat de oorlog in Oekraïne tijdelijk zal zijn en regionaal beperkt zal blijven. Daarnaast gaan we ervan uit dat de fysieke toevoer van energie en grondstoffen wordt gegarandeerd."

Beleggers reageren niet meteen positief op de resultaten van Südzucker. Bij de opening van de beurs stond de koers op €12,34 per aandeel. Dat is tijdens het schrijven van dit artikel gedaald naar €12,21 per aandeel. Eén week geleden stond de koers gemiddeld op €12,80 per aandeel. In zes maanden tijd is de koers van Südzucker met 9,6% gedaald.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden