Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Tarwe op Matif noteert weer fors lager

25 Mei 2022 - Niels van der Boom

Het meest actieve leveringscontract voor tarwe – die voor september 2022 – zakte dinsdag 24 mei met €15,50 tot €410,50 per ton. De daling is daarmee iets kleiner dan een week eerder, maar nog altijd substantieel te noemen. Kan een bodem van €400 worden aangehouden of is ook dat teveel, nu neerslag de gewassen een broodnodige opkikker geven?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week daalde de koers al €17,50 per ton na in de eerste twee dagen een piek van €438,25 per ton te hebben bereikt. Dat was een absoluut record. Aanvankelijk herstelde de koers op maandag wel tot €426 per ton. Dinsdagochtend toonde de Matif nog groene cijfers, maar in de middag ging het plotseling fors naar beneden. Uiteindelijk werd het septembercontract dus €15,50 afgewaardeerd.

Maïs zaaien vordert rap
Het beeld op de CBoT in de Verenigde Staten toont een soortgelijk beeld. De koers daalde gisteren met $14,23 per ton tot $424,21 voor levering juli. Wat de Amerikaanse markt vooral bezighoudt, is het wekelijks 'planting progress report'. Cijfers die het landbouwministerie USDA wekelijks samenstelt voor het land. De teller stond aan het einde van vorige week op 72% voor maïs en 50% van de sojabonen. Daarmee blijft het maïs zaaien flink achterlopen op het gemiddelde, maar het tempo is niet zo traag als in 2019. Met de huidige omstandigheden heeft het zaaiseizoen nog twee weken te gaan. Dit betekent dat de meeste korrelmaïs zonder groot opbrengstverlies kan worden gezaaid.

Een grote opleving voor de wintertarwe zit er in de VS niet meer in. De gewasscores blijven vrijwel onveranderd staan voor deze week. Neerslag in de belangrijkste tarweregio – die deze week wordt verwacht – kan een deel van de gewassen nog wat helpen, maar in het zuiden komt die regen te laat. Daar is de oogst overigens al enkele dagen bezig.

Franse tarwe blijft slecht
Ondanks de neerslag in Europa heeft FranceArgiMer de gewasscores voor Frankrijk opnieuw verlaagd. Van de wintertarwe staat nu 73% er goed voor. Dat is vijf procentpunt minder dan vorig jaar. Toch heeft het land, en dan vooral het droge noorden, aan het begin van deze week lokaal regenbuien van betekenis gehad. Dat ligt ook ten grondslag aan het feit dat de koers dinsdag zo onderuit ging. Elders in Europa is meer neerslag gevallen en daar kunnen de granen en andere gewassen goed van profiteren.

Oorlog of geen oorlog, het weer blijft daarmee op dit moment het belangrijkste ingrediënt dat de tarwekoers stuurt. De verwachting voor de komende zeven dagen tot één juni geeft opnieuw een beetje neerslag op, maar niet voor Frankrijk. Dat kan effect hebben op de Matif wanneer de belangrijkste tarwe-exporteur in de EU zijn gewassen ziet verslechteren, en daarmee ook een bodem leggen boven de €400 op de Matif.

China wil maïs uit Brazilië halen
In de VS nam ook de maïsnotering een flinke duik. Op de Matif is de grootste koersdaling een week eerder al genomen. Dinsdag maakte de Chinese en Braziliaanse overheid bekend dat ze werken aan een handelsakkoord om maïs te kunnen exporteren van Brazilië naar China. Normaal koopt het land de meeste maïs in de VS en Oekraïne. De Amerikanen zien dat als een grote bedreiging en dat heeft veel effect op de lange termijn verwachtingen. Brazilië pikte al eerder een flink deel van de Chinese sojahandel in en vreest nu dat dit bij maïs ook gaat gebeuren.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden