Shutterstock

Analyse Suiker

Suikerbieten staan er in Europa bovengemiddeld op

25 Mei 2022 - Jesse Torringa - 12 reacties

India pakte gisteren 24 mei groots uit met het bekend maken van een exportverbod op suiker. Dat kan een nieuwe dimensie toevoegen aan de suikerprijs, die momenteel de weg naar boven weer heeft ingezet. Verder werd duidelijk dat de suikerbieten in Europa er bovengemiddeld op staan zo vlak na de zaai.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De regering van India beperkt voor het eerst in zes jaar tijd de export van suiker tot een volume van 10 miljoen ton. Er heerst onzekerheid op de binnenlandse markt bij de op een na grootste suikerexporteur. De exportbeperkingen moeten een stijging van binnenlandse prijzen  voorkomen, nadat bekend werd dat de Indiase fabrieken al een recordvolume suiker hadden verkocht op de wereldmarkt. De aankondiging van de beperking van de suikeruitvoer is tot op heden nog niet terug te zien in de suikerkoers.

Suikerbieten goed van start
In de maandelijkse gewasmonitoring van het Mars-bulletin komt naar voren dat de suikerbieten de eerste weken na zaai goed zijn doorgekomen. Het is nog zeer vroeg in het seizoen, maar volgens de opbrengstprognose, die gebaseerd is op vergelijkingen met gewasstand van eerdere jaren en het klimaat, komt de suikerbiet in Europa er tot 5,4% hoger uit vergeleken de laatste vijf jaar. Met name in West-Europa staan de suikerbieten bovengemiddeld hoog.

Aanvankelijk vertraagde de kou de kieming en vroege ontwikkeling van suikerbieten in Midden- en West-Europa. Ondanks lage temperaturen bleef vorst voornamelijk uit en was de schade aan de zaailingen gering. Frankrijk uitgezonderd, waar door vorst circa 10% van het areaal opnieuw moest worden ingezaaid. De hogere temperaturen vanaf eind april maakte dat de jonge scheuten in een rap tempo konden ontwikkelen, waardoor het prille gewas er nu voor de tijd van het jaar goed op staat. Het verschil in neerslag zorgde regionaal wel voor verschillen en de zaaicampagne werd in heel Europa binnen de normale tijd afgerond.

Brazilië snijdt in suikerexportcontracten
Door de hoge energieprijzen kiezen de suikerrietfabrieken ervoor om de productie van ethanol te verhogen. Dit gaat ten koste van de suikerproductie en zet de hoge suikerprijs weer in een steviger zadel. Bedrijven die betrokken zijn bij de suikerhandel in Brazilië hebben veel annuleringen gezien, meldt Reuters. Fabrieken zijn over het algemeen zeer flexibel tussen de productie van ethanol en suiker. Wat ook van invloed is, is de huidige suikeroogst in centraal Brazilië. De suikerproductie loopt in dit gebied 30% achter volgens de cijfers van S&P Global Commodity Insights.

Suikernotering op weg naar nieuw plafond
Net zoals voorgaande weken volgt de suikernotering op de Intercontinental Exchange (ICE) nog altijd de notering van ruwe olie. Voor de maand mei noteert ICE een stijging van 4,2%. De prijs van ruwe olie is nog altijd zeer hoog en nam de afgelopen week opnieuw licht toe. De suikernotering schoot echter een stuk hoger door aan het begin van mei en noteerde 23 mei $552,00 per ton suiker. Daarmee is het niet ver weg van het record in april toen er $576,20 per ton werd betaald. Met ruwe olie nog stevig in het zadel en de berichtgeving rond India blijft de suikernotering op koers om het plafond van april te bereiken.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox