VolodymyrT / Shutterstock.com

Nieuws Oekraïne

Rusland opent mogelijk Zwarte Zee voor Oekraïne

25 Mei 2022 - Jesse Torringa - 6 reacties

Een nieuwe wending in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne: Rusland meldt vandaag bereid te zijn om schepen met agrarische producten uit Oekraïne te laten verschepen door de Zwarte Zee, met als tegenprestatie dat er Europese sancties worden opgeheven.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat vertelde de Russische plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Andrej Roedenko vandaag (25 mei) tegen persbureau Interfax. Hij doelt daarbij op een 'humanitaire corridor', een veilige doorgang in een oorlogsgebied en in dit geval voor agrarische producten. Dit kwam nadat de EU eerder het idee had besproken van het gebruik van deze corridors. Welke en hoeveel sancties hier precies tegenover staan, is onduidelijk.

Afgelopen week meldde het Russische Ministerie van buitenlandse zaken al dat het bij het opheffen van sancties mee wilde denken over het openstellen van de Oekraïense Zwarte Zeehavens, om zo de druk op de wereldwijde voedselvoorziening te verlichten. Deze uitspraak uit Moskou kwam naar buiten nadat chef voedsel David Beasley van de Verenigde Naties Vladimir Poetin verantwoordelijk had gehouden voor de miljoenen mensen die honger lijden als gevolg van de Russische blokkade. 

Mijnen belemmeren havens
Momenteel ligt er nog meer dan 20 miljoen ton aan graan vast in de silo's van Oekraïne en verloopt de export maar zeer mondjesmaat via weg en spoor. Mochten de havens daadwerkelijk opengaan, dan is het nog allerminst duidelijk hoe snel dat kan gaan. Volgens de Russische minister moeten er eerst mijnen worden geruimd bij de Oekraïense havens.

De vraag is ook nog of Oekraïne en de Westerse landen akkoord willen gaan met de Russische voorwaarden om sancties op te heffen. Tot nu toe wilde geen van deze partijen ingaan op een Russisch verzoek om een soepelere behandeling. Eerder werd vanuit de Baltische landen en van Britse zijde het voorstel gedaan om Oekraïens graan in konvooi en begeleid door Westerse oorlogssschepen door de Zwarte Zee heen te helpen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden