Shutterstock

Analyse Energie

Emotie ebt langzaam weg uit de gasmarkt

25 Mei 2022 - Eric de Lijster

De Europese gasprijs is de afgelopen dagen op een vooroorlogs niveau gekomen. Oftewel, de prijs ligt lager dan bij het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne op 24 februari. De prijsdaling valt op, doordat de spanningen tussen Rusland, Oekraïne en het Westen nog altijd groot zijn, waarbij ook de levering van aardgas een strategische positie heeft. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De koers van de TTF-future komt deze woensdag 25 mei uit op gemiddeld €84,71 per MWh. Dat is ruim €10 lager dan de €94,54 per MWH van een week eerder op woensdag 18 maart. De gasprijs is de afgelopen week in enkele stevige stappen dus afgedaald, met de €83,29 per MWh op de maandag als laagste koers sinds 22 februari van dit jaar. De beweging op de gasmarkt laat zien dat de emotie van de oorlog langzaam weg lijkt te ebben bij de traders, ondanks dat het in Oekraïne en alle politieke spanningen daar omheen bepaald niet rustiger wordt.

Aanvoer LNG loopt vlot door
Zo kondigde de Russische energiereus Gazprom afgelopen week aan geen gas meer te leveren aan Finland. Het Scandinavische buurland van Rusland wil lid worden van de NAVO en het Russische gas niet in roebels uitbetalen. Dit stoorde de gasmarkt uiteindelijk niet. Eind april sloot Rusland al Polen en Bulgarije af van het gas. In andere landen als Italië zijn wel financiële routes gevonden om het aardgas alsnog in roebels te kunnen afrekenen. 

De hogere temperaturen in Europa, in combinatie met zon- en windenergie, resulteert in een relatief beperkte vraag naar gas in deze periode. De aanvoer van LNG tankers uit onder meer de Verenigde Staten loopt daarbij goed door. Addertje onder het gras kan zijn dat in de VS ook een stijging van de gasprijs wordt voorzien, doordat de gasconsumptie daar ook toeneemt. Niet zozeer om de huishoudens te verwarmen, maar juist om verkoeling te brengen. De gasvoorraden in Nederland zijn de afgelopen periode redelijk aangevuld tot 34% van de beschikbare capaciteit.

Analisten verwachten dat de gasprijs de komende periode langzaam kan gaan dalen, zeker als de emotie bij de handelaren aangaande de politieke spanningen verder uit de markt lopen. De gasprijs blijft echter ver verwijderd van het stabiele niveau van rond de €20 tot €25 of lager per MWh van voor 2021.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden