Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

400 euro bodem voor tarwe, maar hoe lang nog?

27 Mei 2022 - Niels van der Boom

Woensdag en vooral donderdag werd de bodem van de Europese tarwemarkt behoorlijk getest. Op de Matif termijnmarkt in Parijs daalde de prijs tot enkele euro's onder het €400 per ton niveau. Toch sloot de koers uiteindelijk hoger.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vooral de weersomstandigheden in Europa spelen een belangrijke rol in het geven van richting. Een wijdverspreid regenfront in Europa brengt verlichting voor veel gewassen. Daarbij werd vooral scherp gekeken naar Frankrijk, waar de droogte het meest nijpend is. Hier vielen wel buien, maar niet voldoende.

Tarwe blijft boven €400 bodem
Woensdag sloot de Matif op €404,50 per ton voor het septembercontract. Op Hemelvaartsdag – in Frankrijk geen nationale feestdag – kwam daar nog eens €5 per ton bij, nadat het contract gedurende de dag juist steeds enkele euro's onder het €400-niveau verhandelde. Op de CBoT kon aan een nieuwe verlaging niet worden ontkomen. Daar sloot de koers donderdag op $419,61 voor het julicontract.

Maïs laat eveneens een fikse afwaardering zien door een tegenvallende export, exportverwachtingen voor komend seizoen en de nu vlot verlopende inzaai. Op de Matif is de bodem bereikt en ging de koers op donderdag ook weer omhoog. Deze sloot op €351,25. Overigens is de sojakoers in de VS wel aan een nieuwe rally bezig.

Graanexport corridor
Ook het decembercontract op de Matif staat met €402,75 nog boven de 400. Het maartcontract staat daar net een euro onder. September 2023 sloot gisteren op €340,25, wat een daling van bijna €30 is ten opzichte van de piek op 22 mei. Het toont dat (iets) anders naar de zeer lange termijn wordt gekeken. Zeker nu Rusland met Turkije en het westen spreekt over het inrichten van een graanexport corridor. Dit gaat er niet alleen voor zorgen dat de huidige voorraden kunnen worden uitgevoerd. In de gesprekken wordt vooral gekeken naar volgend seizoen.

Vooral de Amerikaanse tarwenotering daalde nadat dit nieuws woensdag bekend werd en donderdag meer vorm kreeg. Maar het moet allemaal nog gebeuren. Eerdere humanitaire corridors hadden vaak met veel problemen te maken. Ook voor Rusland is vrij verkeer voor de export van granen van belang. Het land is deels afhankelijk van de Zwarte Zee havens in Oekraïne. Met alleen het openstellen van een route is de export nog niet geholpen. Verladingsfaciliteiten moeten zijn hersteld en reders moeten überhaupt schepen naar het land willen sturen. Iets wat nu niet gebeurt.

Dalende trend?
Nieuws uit Oekraïne blijft dus de koersen deels beheersen, naast het weer in de EU en VS. Een gematigd weertype en regelmatig een bui verzacht de opbrengstverwachtingen in de EU en deels ook in de VS. Het is daarmee de vraag of het €400 prijsniveau wel reëel is. Richting het oogstmoment daalt in de regel altijd de prijs en die wetmatigheid van de markt is ook dit seizoen van kracht. Pas wanneer de oogst binnen is en duidelijk is hoeveel de opbrengst daadwerkelijk bedraagt en wat de kwaliteit is, kiest de markt een nieuwe richting.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden