Kurstjens

Analyse Granen en Grondstof

Gunstig weer Australië drukt op de tarwemarkt

2 Juni 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 10 reacties

De tarwenoteringen hebben de afgelopen handelssessie weer een veer gelaten. Nieuws uit het zuidelijk halfrond speelt daarbij een belangrijke rol. De tarweprijs op de Matif is daarmee voor de derde dag op rij gezakt en is gesloten op het laagste niveau in anderhalve maand.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract op de Matif is gisteren gesloten op €380,50 per ton. Dat is €11,75 lager vergeleken met de vorige slotkoers. Ook de andere contracten voor de oogst van 2022 lieten een verglijkbare daling op de Matif zien. Het meicontract is onder de €370 per ton gezakt en is gesloten op €369,50 per ton. Dat is de laagste notering sinds 3 mei. Op de CBoT zakte de tarwenotering voor het julicontract met 4% naar $10.41,25 per bushel (circa €358 per ton).

De trend van de dalende tarweprijs werd eerder deze week ingegeven door een mogelijke heropening van de Oekraïense haven waardoor het land weer makkelijker tarwe kan exporteren. Gisteren kreeg de neerwaartse spiraal extra momentum door berichten uit Australië en Argentinië. Australië stevent af op een zeer goede tarweoogst. Dat zou voor het derde jaar op rij een topoogst betekenen. Volgens de voorlopige prognose van marktbureau IKON Commodities hebben Australische boeren 14,45 miljoen hectare tarwe gezaaid. Vorig jaar bedroeg het areaal circa 14 miljoen hectare. De graanprijzen zijn relatief hoog en de groeiomstandigheden in het land zijn bijna ideaal volgens het marktbureau. Alle reden dus voor de Australische boeren zo veel mogelijk tarwe te zaaien. Hoewel de tarwe pas net in de grond zit, ramen analisten de Australische oogst voor dit seizoen op 30 tot 35 miljoen ton. Dat is nipt onder de recordoogst van 36 miljoen ton in het seizoen 2021/2022. Het tienjarige gemiddelde voor de tarweoogst staat op 24,8 miljoen ton volgens de data van het Australische bureau voor de statistiek Abares. De goede opbrengstverwachtingen geven weer wat lucht op de gespannen internationale graanmarkt.

Recordexport
Argentinië heeft in mei voor $4,2 miljard aan granen en oliehoudende zaden verkocht. Dat hebben de Chamber of the Oil Industry (CIARA) and the Grain Exporters Center (CEC) gisteren bekendgemaakt. Dat is de hoogste exportwaarde sinds deze gegevens worden bijgehouden. Vergleken met mei 2021 is de exportwaarde van granen met 33% gestegen. In de eerste vijf maanden van dit jaar bedraagt de exportwaarde $15,3 miljard. Volgens de CIARA en CEC is de graanexport in belangrijke mate beïnvloed door de scherpe prijsbewegingen op de wereldmarkt, door de exportlimieten die de Argentijnse overheid instelde en door de grote reservecapaciteit bij sojaverwerkers in het land. Granen en oliehoudende zaden, inclusief de daarvan afgeleide producten, nemen een grote positie in op de Argentijnse handelsbalans. Vorig jaar waren deze producten goed voor bijna de helft van alle export uit het land.

Hoewel de noteringen op de internationale beurzen in de min zaten, worden er op de fysieke (wereld)markt nog stevige prijzen betaald. Dat werd bevestigd door het Egyptische staatsinkoopbureau GASC. Gisteren sloot GASC een tender voor de levering van tarwe eind juli. De prijzen in de onderstaande tabel zijn in dollar. Omgerekend zijn dat prijzen die ruim boven de €400 per ton liggen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden