Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Heeft de tarwenotering de bodem bereikt?

3 Juni 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwenoteringen op de Matif en de CBoT lieten gisteren een voorzichtig teken van herstelzien na de forse dalingen eerder deze week. Het mogelijk openen van de havens een de Zwarte Zee blijft als één van de grote onzekere factoren boven de markt hangen. Daarnaast werken de groeiomstandigheden ook niet overal mee aan een goede oogst.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de Matif sloot het septembercontract voor tarwe op €382,50 per ton. Dat is €2 hoger dan een dag eerder. Alle contracten op de Matif voor de oogst van 2022 staan inmiddels weer boven de €370 per ton. Op de CBoT zat de tarwenotering nog wat steviger in de lift. Het julicontract tarwe steeg met 1,6% ten opzichte van de vorige dag naar $10.58,25 per bushel (circa €361 per ton). De tarwenotering op de CBoT is daarmee overigens wel 8% lager vergeleken met het begin van de week. Maïs heeft deze week eveneens een stap terug gedaan op de CBoT al is de daling kleiner dan bij tarwe. Alleen de sojaprijs heeft nauwelijks gereageerd op het nieuws rondom Oekraïne.

Volgens analisten hebben de spelers op de markt de kans dat de havens in Oekraïne op korte termijn open gaan te optimistisch ingeschat. Bronnen binnen de Verenigde Naties hebben laten weten constructieve gesprekken gevoerd te hebben in Moskou over het transport van graan en kunstmest via de havens aan de Zwarte Zee. De eis van Poetin dat de westerse sancties tegen Rusland versoepeld moeten worden in ruil voor de graanexport valt echter bij verschillende wereldleiders niet goed.

Krimp in areaal
In Argentinië wordt in het seizoen 2022/2023 100.000 hectare minder tarwe geteeld ten opzichte van de vorige raming van de Argentijnse graanbeurs Bolsa de Cereales, zo maakt de organisatie gisteren bekend. Het totale areaal tarwe komt daarmee uit op 6,5 miljoen hectare. Als oorzaak voor het kleiner uitvallen van het areaal noemt de beurs het droge weer in het noorden van Argentinië. Voor de korte termijn wordt daar ook geen neerslag van betekenis voorspeld. Eerder noemde Bolsa de Cereales al de hoge kunstmestprijzen en stijgende teeltkosten als factoren met een negatieve invloed op het tarwe areaal.

Problemen met droogte in Argentinië zijn ook zichtbaar in de Crop Monitor van Geoglam waarvan gisteren een nieuwe update verscheen. Vooral in Noord- en Zuid-Amerika is de stand van de gewassen er op achteruit gegaan. Zo zijn in Brazilië de groeiomstandigheden afgewaardeerd van exceptioneel naar watch. Op de zuidelijke prairies in de VS is de status van tarwe afgewaardeerd naar slecht en de gewassen op de noordelijke prairies van de VS en in Canada - waar het seizoen net van start is gegaan - hebben gelijk al de waardering watch. In Europa valt op dat de classificering van tarwe in Turkije is opgewaardeerd naar gunstig.

Bron: Geoglam Crop Monitor 
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden