Alf Ribeiro / Shutterstock.com

Analyse Granen en Grondstof

Maïs blijft gevraagd ondanks relatief hoge prijs

8 Juni 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwenotering sloot in de afgelopen handelssessie op zowel de Matif als de CBoT in de min. De ontwikkelingen in het Zwarte Zee gebied zijn de belangrijkste stemmingmaker op de tarwemarkt. Door de forse prijsbewegingen van tarwe is er minder aandacht voor maïs en soja. Maar ook in die grondstoffen vindt een opmerkelijke ontwikkeling plaats.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract op de Matif sloot gisteren 3% lager op €385,50 per ton. Op de CBoT deed de tarwenotering eveneens een stapje terug met 1,9%. Handelaren hebben volgens analisten de winst verzilverd na de koersstijging van 5% op maandag op beide beurzen. Het neerwaartse momentum in de markt is krachtig, zo leert de technische analyse van de tarwemarkt. Het eerste steunniveau ligt op €370 en weerstand staat op €400 per ton.

De export van tarwe uit Oekraïne blijft de markt in zijn greep houden. Dinsdag 6 juni bespraken de minister van Defensie van Rusland en Turkije de mogelijkheden voor een exportcorridor voor tarwe uit Oekraïne en het noorden van Syrië. Dit gesprek is een voorbereiding op het overleg tussen de ministers van Buitenlandse zaken van beide landen dat later gepland staat. Het Russische persbureau TASS meldt vandaag dat de uitvoer van graan uit de door Rusland bezette haven van Berdyansk deze week hervat zal worden zodra alle (zee)mijnen rond de haven verwijderd zijn.

Niet verantwoordelijk
De Russische minister van buitenlandse zaken Lavrov liet vandaag weten de situatie rond de graantransporten in Oekraïne niet te gebruiken ten faveure van de 'speciale operatie' zolang Oekraïne de schepen een veilige doorgang verleent. Moskou blijft ondertussen de verantwoordelijkheid voor de wereldwijde graan-/voedselcrisis ontkennen. De problemen zijn volgens het Kremlin veroorzaakt door de westerse sancties.

Minder spectaculair dan de tarwekoers, maar wel opmerkelijk, zijn de prijsontwikkelingen van maïs en in iets mindere mate soja. Gisteren sloten de koersen van deze gewassen respectievelijk 2% en 1,7% hoger. In het maandag gepubliceerde Crop Progress-rapport kreeg 73% van het maïsareaal de status goed of excellent. Dat percentage ligt hoger dan waar veel analisten vooraf op rekenden. Daarmee gaf het USDA een duidelijk bearish signaal af. Dat de koers desondanks stijgt, geeft volgens experts aan dat er in de fysieke markt een stevige vraag naar maïs en soja is. De hoge brandstofprijzen spelen daarbij een belangrijke rol. De vraag voor maïs voor de ethanolproductie en soja voor diesel blijft daardoor overeind.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden