Shutterstock

Analyse Granen en Grondstof

Tarwemarkt hangt tussen hoop en vrees

9 Juni 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 3 reacties

De granenmarkt heeft een wisselende beeld laten zien de afgelopen handelssessie. Op de Matif sloot tarwe in de min terwijl op de CBoT de koers een klein stapje omhoog deed. Maïs zat op beide beurzen in de lift. Soja sloot zelfs bijna op het hoogste niveau in tien jaar.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract tarwe op de Matif sloot €3,75 lager op €381,75 per ton. Op de CBoT sloot het julicontract 2,7% hoger op $10,74.75 per bushel (circa €379 per ton). Daarmee reageren Parijs en Chicago tegengesteld op de berichten uit Ankara. Turkije probeert Rusland en Oekraïne bij elkaar te brengen om de havens aan de Zwarte Zee weer open te krijgen voor de export van graan. De onderhandelingen daarover zijn in een impasse beland. Oekraïne noemt de Russische eisen onredelijk. Het Kremlin stelt dat de westerse sancties het grote probleem zijn voor de uitvoer van graan.

Internationale garanties
De graanopslagen in het door de Oekraïense gecontroleerde gebied zitten nog voor meer dan de helft gevuld. Dat vertelde Mykola Gorbatsjov, directeur van Ukraine Grain Association gisteren op een congres van het International Grains Councel (IGC), zo meldt persbureau Reuters. In totaal gaat het om circa 30 miljoen ton graan dat nog in de silo's zit, op een totale opslagcapaciteit van ongeveer 55 miljoen ton. In de door Rusland bezette gebieden ligt er nog eens 13 tot 15 miljoen ton graan volgens Gorbatsjov. Hij schat dat als de havens aan de Zwarte Zee niet open gaan Oekraïne het komende seizoen maximaal 20 miljoen ton graan kan exporteren. De beschikbare capaciteit zal vooral benut worden voor de uitvoer van zonnebloemzaad ten koste van tarwe en maïs.

"De oogst begint over een maand. We hebben genoeg opslag voor tarwe en gerst. De problemen ontstaan in november wanneer boeren beginnen met het drogen van de maïs", aldus Gorbatsjov. Volgens hem hebben de onderhandeling in Turkije over de graanexport weinig kans van slagen zonder steun van bijvoorbeeld de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk. "Ik denk niet dat er een bedrijf te vinden is dat Oekraïens graan gaat laden als Rusland en Turkije iets ondertekenen. De verzekering dekt die risico's niet. We hebben internationale garanties nodig, alleen dan wordt het graantransport hervat".

Soja flink gestegen
De sojanotering op de CBoT blijft gestaag stappen omhoog zetten. De afgelopen handelssessie steeg de koers van soja met 6,7% naar $17,40 per bushel. Een goede vraag legt een stevige bodem in de markt en de hoge prijs voor aardolie heeft de prijs voor verder opgestuwd. China heeft in mei 20% meer soja ingevoerd dan in april, zo blijkt uit de vandaag gepubliceerde douane cijfers. Dit seizoen tot en met mei heeft China 9,67 miljoen ton soja geïmporteerd. Vorig jaar stond de teller rond deze tijd op 9,61 miljoen ton. Daarmee is een inhaalslag gemaakt. In de eerste helft van het seizoen liep de import nog achter door slechte weersomstandigheden en lage opbrengsten in Brazilië, de grootste sojaleverancier.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden