Maykova Galina / Shutterstock.com

Analyse Granen en Grondstof

Beschietingen en brand bedreigen Oekraïense oogst

14 Juni 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwenotering bewogen de afgelopen handelssessie vooral zijwaarts. De graanoogst staat in verschillende belangrijke productieregio's op het punt van beginnen. De markt lijkt dat even af te wachten. Oekraïense boeren maken zich grote zorgen of ze de kans krijgen de graanoogst binnen te halen en of ze vervolgens ook kopers voor de tarwe kunnen vinden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenotering op de Matif noteerde gisteren met €2,50 een klein plusje ten opzichte van de slotkoers vrijdag. Het septembercontract komt daarmee uit op €394,50 per ton. Op de CBoT bewogen de noteringen vooral zijwaarts met stijgingen die onder 1% bleven. De tarweoogst staat in het zuiden van Europa en de VS voor de deur. De markt is in afwachting van de eerste gerealiseerde opbrengstcijfers en is tot die tijd voorzichtig met het kiezen van een richting.

In Oekraïne maken graantelers zich zorgen of en hoe de oogst binnengehaald kan worden. "De agrarische sector is één van de weinig sectoren die doordraait", zegt Volodymyr Onyschuk, een boer in Oekraïne tegen Reuters. "Dat willen ze (Rusland) om zeep helpen en daarmee deze inkomstenbron stoppen." De gewassen zijn gevoelig voor branden die veroorzaakt kunnen worden door beschietingen en bombardementen volgens Onyschuk. Dat kan een ramp worden als de komende weken de graanoogst van start gaat. Boeren hebben grote vrees om met de combines het veld in te gaan. Naast de kans op beschietingen en de brand die dat kan veroorzaken, is er de vrees voor mijnen en munitie die achtergebleven zijn in de velden.

Geen vraag
De graanhandel loopt ook moeilijk in Oekraïne. Handelaren zijn erg terughoudend, zelfs om voorraden van de oogst 2021 te kopen, uit angst voor wat er gebeurd als hun opslagfaciliteiten vervolgens aangevallen worden. Dat vertaalt zich in de prijs die geboden wordt op tarwe. Sommige handelaren bieden maar een derde van de prijs van wat de tarwe vlak voor de oorlog noteerde. Boeren hebben de blik al gericht op het volgende teeltjaar. De voorraden kunstmest en brandstof zijn hard teruggelopen. Zonder kopers voor het graan hebben boeren moeite om financiële middelen binnen te halen om de benodigdheden voor het volgende seizoen te kunnen kopen, als dat überhaupt al mogelijk is. "De brandstof prijs is gestegen en de prijzen van kunstmest zijn krankzinnig", verteld graan teler Valentyn Matviyenko bij Reuters. "Onze financiële middelen zijn flink geslonken. We hebben alles in deze oogst gestopt."

Ook in Australië neemt vertrouwen telers af
Niet alleen boeren in Oekraïne kijken met grote zorgen naar het komende teeltjaar. Ook in Australië is het vertrouwen in de toekomst onder telers afgenomen. De prijzen voor gewassen, vooral de graanprijzen, zijn relatief hoog. Die hogere prijzen zijn hard nodig om de gestegen teeltkosten te dekken, zo schrijft de Rabobank Australië in de uitkomsten van een onderzoek onder Australische boeren. De kosten voor brandstof, kunstmest, transport en machines rijzen de pan uit. Daarnaast heeft Australië te kampen met een bredere inflatie in de economie. Dat drukt volgens de bank op de marges in de landbouw en daarmee ook op de stemming in de sector.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden