Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

Tarwemarkt heeft geen last van hittestress

20 Juni 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Een hittegolf in Frankrijk en de aanhoudende problemen met de graanexport uit het Zwarte Zee gebied. Dat zijn de sturende factoren op de graanmarkt. Het effect is alleen anders dan wat je in eerste instantie zou verwachten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenotering op de Matif staat licht onder druk. De prijsrange bleef tussen de €390,25 en €382,50 per ton. De actuele koers tijdens het schrijven van dit artikel staat op €386,75 per ton. Dat is 1,2% lager dan de slotkoers van afgelopen. De CBoT is vandaag (20 juni) gesloten vanwege de nationale feestdag Juneteenth.

Frankrijk, de grootste tarweproducent binnen de EU, kampt met een hittegolf. Het effect daarvan op de graanproducten valt mee en is geen reden voor alarm volgens de Franse minister van Landbouw Marc Fesneau. "Het heeft wel effect op de graanopbrengst, maar niet veel omdat we al ver in het seizoen zitten".  De graanopbrengsten kunnen lager uitvallen door de hitte van de laatste dagen, maar in relatieve zin is het niet dramatisch. Handelaren en analisten gaan daarin mee. De oogst van wintergerst is bezig en de wintertarwe zit tegen het einde van de levenscyclus.

De warmte komt in sommige regio's boven op de droogte eerder dit jaar. Het kwik bereikte eerder vorige week 40 graden. Een uitzonderlijk vroege hittegolf trok vanuit Spanje naar het noorden. De hitte is zondag verdrongen door koeler weer. In de opbrengstprognose voor wintergerst rekende het ministerie al met een lager opbrengst ten opzicht van vorig jaar terwijl het areaal wel is uitgebreid. Het ministerie komt in juli met de eerste prognose voor wintertarwe.

Exportzorgen 
In Rusland zitten de tarweprijzen in een dalende trend. Volgens het Russische marktbureau IKAR is de prijs voor de levering van tarwe in de havens in het Zwarte Zeegebied gedaald met $5 naar $420 per ton free on board (FOB). Sovecon, een ander marktbureau gespecialiseerd in deze regio, houdt de prijs stabiel ten opzichte van vorige week op $403 tot $410 per ton. De Russische export is vergeleken met een week eerder een derde terug gelopen. Op de interne Russische markt staat de prijs voor tarwe onder druk volgens Sovecon. Dat komt door een combinatie van minder vraag, meer aanbod en een hogere koers van de roebel. Ook Rusland heeft te maken met droog en warm weer in delen van het zuiden, waar de meeste tarwe wordt geteeld.

De export van graan uit Oekraïne blijft ondertussen zeer moeizaam verlopen. Volgens de gegevens van het Oekraïense ministerie van Landbouw is de export in de eerste twintig dagen van juni met 55,5% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar naar 777.000 ton. Daarvan is 689.000 ton maïs, 63.000 ton tarwe en 21.000 ton gerst volgens de data. Voor de Russische invasie exporteerde Oekraïne maandelijks tot wel 6 miljoen ton graan. Dat is sinds de invasie op 24 februari teruggevallen tot 1,7 miljoen ton. De zeehavens zijn daardoor niet langer te gebruiken en de export moet per spoor of via de veel kleinere havens aan de Donau plaatsvinden.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden