Colzaco en Sonneveld

Analyse Koolzaad

Verhitte koolzaadmarkt is hard aan het afkoelen

22 Juni 2022 - Jesse Torringa

De koolzaadprijs op de Matif zakte deze week hard naar beneden en bevindt zich onder de € 700 per ton, het laagste prijsniveau in ruim 4 maanden. De bodem lijkt ook nog zeker niet bereikt. Wat is er aan de hand op de markt van plantaardige olie?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Al geruime tijd daalt de prijs van koolzaad gestaag sinds het record eind april, toen de prijs ruim boven de €1.000 uitkwam. Vanaf afgelopen maandag ging het hard en boekte de koolzaadprijs zware verliezen. De prijs daalde van €766 naar €739 op maandag  (20 juni) en vandaag (22 juni) is het prijsniveau €698. Dat is een daling van 8,9% ten opzichte van afgelopen maandag 20 juni. Vergeleken met gisteren 21 juni is de prijs al ruim 3% gezakt.

Palmolie drukt prijs
De voornaamste reden waarom de prijs van koolzaad zo hard daalt, heeft te maken met de prijs van palmolie. De plantaardige oliën hebben een sterke correlatie met elkaar. Afgelopen maandag zakte de prijs van palmolie naar het laagste niveau sinds het begin van dit jaar en koolzaad volgt deze trend op de voet. De voornaamste reden dat de markt van palmolie hard inzakt, is dat Indonesië snel van hun grote voorraden af wil. De neerwaartse druk wordt verder versterkt door de iets dalende olieprijzen, aangezien palmolie soms dient als een alternatief voor brandstof.

Goede oogstverwachting koolzaad
De naderende oogst in Europa, die een recordopbrengst moet opleveren door areaaluitbreiding met een relatief goede opbrengst, zet de prijzen ook onder druk. Datzelfde geldt voor de opbrengst in Canada en Australië. Dat laatste land heeft een zeer groot aandeel in de totale import van koolzaad in Europa. Het Australische onderzoeksbureau van landbouw (ABARES) verwacht een topopbrengst van 5,6 miljoen ton koolzaad, de op één na hoogste opbrengst op 2021 na. Tot nu toe bedraagt het aandeel Australisch koolzaad 50% van de totale import naar Europa.

Ook in Nederland staat het koolzaad er goed op volgens insiders. In areaal is er dit jaar niet aanzienlijk meer gezaaid, omdat de prijzen pas na de zaai in augustus verder opliepen. Voor komend seizoen is er duidelijk meer interesse volgens Jos Groot Koerkamp, salesmanager bij Limagrain. "De belangstelling is er zeker wel. Door de hogere prijs zie je dat de teelt interessanter is geworden. Normaal wordt het gewas vooral in het noorden van Nederland geteeld, maar we zien nu uit andere gebieden ook meer vraag komen. Of de teelt in areaal daadwerkelijk kan uitbreiden, is een tweede. Maar de belangstelling is er." Ondanks dat de prijs inmiddels aan het dalen is, ligt het prijsniveau van €700 nog altijd €200 hoger dan in juni 2021.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden