Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Tarwenotering heeft een gevoelige tik gekregen

22 Juni 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwenoteringen op de internationale graanbeurzen stonden zwaar onder druk in de afgelopen handelssessie. Analisten wijzen als oorzaak naar de oogstvorderingen op het noordelijk halfrond. Dat geeft lucht op een krappe tarwemarkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de Matif zakte het septembercontract naar €372,50 per ton. Dat is €15,75, oftewel 4% lager dan een dag eerder en de laagste prijs sinds begin april. Op de CBoT was de daling nog sterker. Het julicontract zakte met 5,7% naar $9.75,25 per bushel. Dat is de laagste prijs sinds maart.

De scherpe daling van de tarwenotering komt voor veel analisten als een verrassing. Dat rond de oogst de tarwenoteringen fluctueren, is an sich niets vreemds. Een directe aanleiding voor een degelijke daling in één dag is er niet volgens experts. Gisterenmiddag (21 juni) kwam het Crop Progress rapport van het USDA uit. Dat rapport gaf weinig aanleiding voor een schok in de tarwemarkt. In de VS is 25% van de wintertarwe geoogst. Dat is iets boven de verwachting van de marktanalisten, die rekenden op 23% en hoger dat het vijfjarige gemiddelde van 22%. De conditie van de wintertarwe die nog op het land staat, is weinig veranderd: 30% van het areaal krijgt de status goed of en excellent en 42% van de tarwe staat er slecht of zeer slecht op.

Rusland stevent af op topoogst
Rusland stevent af op een recordoogst van 89,2 miljoen ton volgens marktbureau Sovecon. Een eerste indicatie voor de wintertarweopbrengst is doorgaans wintergerst, die enkele weken voor tarwe wordt geoogst. In de Russische regio Krasnodar ligt de hectareopbrengst van wintergerst 119% boven die van vorig jaar. Volgens de lokale autoriteiten staat de gemiddeld opbrengst op 7,38 ton per hectare. Gesprekken over een corridor voor het transport van graan uit Oekraïne spelen op de achtergrond ook een rol, maar dat er een snel doorbraak komt, wordt door velen betwijfeld. Al met al is het nieuws uit Rusland voer voor de bear in de markt.

Een sterke prijsbeweging wil nog weleens een sterke aantrekkingskracht hebben op speculanten. Als de koers het weerstandsniveau doorbreekt -zoals gisteren zowel op de Matif als de CBoT is gebeurd- zijn er speculanten die verwachten dat die daling op de korte termijn (uren of misschien zelfs dagen) doorzet. Om daar een graantje van mee te pikken, openen ze shortposities. Daarmee wordt de neerwaartse spiraal verstrekt. Gezien het herstel vandaag - de Matif heeft de €380 al weer doorbroken en de CBoT de $10.00 grens - lijkt de reactie van gisteren overtrokken. Dat wil niet zeggen dat er geen nieuwe correctie naar beneden komt. De opbrengstdata die de komende tijd naar buiten komen, hebben een sterke invloed op de richting die de markt de komende tijd kiest.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden