Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

De tarwemarkt zit in een spagaat

23 Juni 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Goed en slecht nieuws wisselden elkaar op de granenmarkt. Een Russische aanval op een haven in Oekraïne wakkerde de zorgen over krapte op de graanmarkt aan en dreef de tarweprijs op. Gunstig weer voor de tarweoogst een de VS en de EU had daarentegen weer een prijsdrukkende effect op de graanmarkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwemarkt liet in de afgelopen handelssessie op zowel de Matif als de CBoT een verdeeld beeld zien. In de handelsuren werden in eerste instantie de verliezen van dinsdag goedgemaakt. Kort voor het sluiten van de beurzen werd echter de weg naar beneden weer ingezet. De Matif sloot op €370,50 per ton oftewel €2 lager dan een dag eerder. De CBoT sloot op $9.76,50 per bushel (circa €342 per ton). Dat is 0,1% boven de slotkoers een dag eerder. Gezien het optimisme gedurende de handelsdag noemen verschillende handelaren de uiteindelijke slotkoers teleurstellend.

Rusland heeft woensdag een aanval uitgevoerd op de Oekraïense haven van Mykolajiv. Bij de raketaanval zijn ten minste twee graanelevatoren en een terminal voor plantaardige olie beschadigd. Hoe groot de schade is en of en wanneer de faciliteiten weer in bedrijf kunnen zijn, is nog onduidelijk. De haven van Mykolajiv is de op één na grootste exporthaven voor graan in Oekraïne. De Russische aanval wakkerde daarmee de angst voor te korten aan op de internationale graanmarkt.

Graanhandel moet door
Graan en kunstmest vallen niet onder het westerse handelsembargo tegen Rusland, benadrukte de Amerikaanse staatssecretaris van Economische Zaken Ramin Toloui. Landen die problemen hebben met het importeren van deze goederen uit Rusland kunnen de VS om hulp vragen, maakte Toloui gisteren bekend. Verder liet hij weten dat hij positief staat tegen over de poging van de VN en de in spanningen van Turkije als bemiddelaar om een corridor op te zetten zodat de export van graan uit Oekraïne weer op gang kan komen.

Rusland steven af op een recordoogst volgens de opbrengstprognoses, maar de uitvoer van graan loopt alles behalve soepel volgens analisten. De koers van de roebel is de afgelopen weken weer fors gestegen en door de hoge exportheffingen is Russisch graan voor buitenlandse kopers minder interessant. Daar bovenop komen nog de logistieke problemen. Rederijen zijn erg voorzichtig met het aangaan van verplichtingen met Russische bedrijven. Mede daardoor is het voor Russische graanhandelaren en boeren moeilijk om vooraf verkoopafspraken te maken voor tijdens en kort na de oogst. Het gebrek aan afzetmogelijkheden vormt een flinke hindernis voor de start van de export van graan van de nieuwe oogst.

Het weer speelt op het moment een belangrijke rol op de graanmarkt. Door droogte in de grote Amerikaanse en Europese tarwegebieden en kou in de Amerikaanse maïs- en sojaregio's zat er een flinke weerpremie in de graannoteringen. Met het omslaan van het weer in de midwest waar de temperatuur oploopt én gunstige omstandigheden voor de tarweoogst zakken de graankoersen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden