Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Tarwemarkt is duidelijk in mineur

24 Juni 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwekoers op zowel de Matif als de CBoT hebben de laagste stand sinds 1 maart bereikt. Voor een deel past dat in het seizoenpatroon. Tijdens de oogst staat de markt doorgaans op het laagste punt. Maar de markt schudt ook de zorgen over aanvoer problemen uit de Zwarte Zee van zich af. Daar komen dan weer wel twijfels over de economische groei voor terug.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract op de Matif is gisteren gesloten op €359 per ton. Dat is een verlies van €11,50 vergeleken met de slotkoers een dag eerder. De tarwekoers op de CBoT maakte een soortgelijke beweging en verloor ruim 4% in de afgelopen handelssessie.

De vordering van de tarweoogst, met name in de VS, drukt volgen analisten zwaar op de markt. Daardoor komt er meer tarwe beschikbaar en neemt in elk geval tijdelijk de aandacht voor de problemen in de Zwarte Zee wat af. Opvallend genoeg komen er nog nauwelijks daadwerkelijk gerealiseerde opbrengstcijfers naar buiten. In het Crop Progress is wekelijks melding gemaakt van de matige tot slechte stand van wintertarwe en verschillende marktbureaus voorspelde opbrengsten onder het meerjarige gemiddelde. Het USDA schreef begin deze maand nog een 7% lagere opbrengst te verwachten ten opzichte van vorig jaar. Volgende week komt het USDA met een nieuwe update. Marktbureaus en analisten zijn echter nog erg voorzichtig met uitspraken over de oogst en dat terwijl toch al een kwart van de wintertarwe in de VS is gedorst.

Recessie
Naast het aanbod komt de prijs tot stand door de vraag. Over hoe de vraag naar tarwe zich zal ontwikkelen de komende tijd rijzen onder handelaren de nodige vragen. De oorlog in Oekraïne heeft de grondstofmarkten na de coronacrisis nog eens extra opgejaagd met over vrijwel de hele linie grote prijsstijgingen. De markt is daardoor opgeblazen. De tweede helft van mei is er duidelijk lucht afgelaten na de recordpiek van €438,28 op 16 mei.

Sinds deze week is er een nieuwe ronde van een neergaande tendens van kracht op de markt. Dit keer is de oorzaak geen recordprijs waardoor handelaren zich de vraag stellen of de markt misschien opgeblazen is. Investeerders beginnen zich meer en meer af te vragen of we niet op een recessie afstevenen. Dat zou een rem op de vraag naar grondstoffen, waaronder graan,  kunnen zetten. De markt die al in de seizoensdip zit, wordt door de veranderende stemming nog verder omlaag gedrukt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden