Agrifoto

Nieuws Granen

Hitte en droogte kost Duitse graanoogst opbrengst

27 Juni 2022 - Niels van der Boom

De oogst van tarwe, gerst en koolzaad valt tegen dit jaar in Duitsland. Dat voorspelt Der Deutschen Bauenverband (DBV). Oogst 2022 ligt volgens hen ruim 7% onder het meerjarig gemiddelde en 3% onder dat van vorig jaar. Hitte en droogte zijn de boosdoeners geweest.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vrijdag 24 juni organiseerde Der Deutschen Bauernverband een persconferentie middenin een perceel wintergerst in Brandenburg, dat op dat moment werd geoogst. De boodschap van voorzitter (en akkerbouwer) Joachim Ruckwied was duidelijk: de graanoogst is dit jaar ondergemiddeld door een combinatie van hitte en droogte in het voorjaar en begin van de zomer. In veel delen van Duitsland is het erg droog.

Opbrengstniveau daalt
DBV gaat uit van 41,2 miljoen ton graan dit jaar. Dat is 1,1 miljoen ton minder dan een jaar geleden en 7,3% minder dan het meerjarig gemiddelde van 44,2 miljoen ton. Daarmee is het de kleinste oogst sinds 2018, toen de opbrengst extreem laag was. Ruckwied was negatief gestemd tijdens de persconferentie. "Als gevolg van de oorlog in Oekraïne zijn grondstoffen duur en schaars. Daardoor kunnen Duitse boeren de komende jaren het huidig opbrengstniveau waarschijnlijk niet aanhouden."

De voorzitter ziet ook een knelpunt bij de beschikbaarheid van gas. Duitsland vreest dat Rusland de gaskraan dichtdraait en dat kan desastreuse gevolgen hebben voor de landbouw. "Bijvoorbeeld voor de productie van stikstofkunstmest", aldus Ruckwied. "De agrarische sector moet daarom prioriteit krijgen bij de gasleveringen."

Meer areaal, minder tarwe
Een groter areaal granen in het land – de grootste graanproducent in de EU na Frankrijk – heeft niet voor groene cijfers gezorgd. DBV zet de tarwe-opbrengst op 20,63 miljoen ton, tegenover 21,38 miljoen ton in 2021. Dit terwijl het areaal zomertarwe met driekwart is toegenomen. Die van wintertarwe bleef gelijk. Duitse boeren hebben duidelijk dit voorjaar hun plannen omgegooid. Het areaal zomergerst is met een vijfde gegroeid en ook andere voorjaarsteelten namen toe in oppervlakte, zoals korrelmaïs. Dat gaat ten koste van bijvoorbeeld haver en rogge.

Het inzaaien van de wintergranen verliep afgelopen herfst voorspoedig op de Duitse percelen. Dankzij een zachte winter kwamen de granen goed deze maanden door. Het voorjaar verliep echter droog en dat bleef zo. Een combinatie van weinig neerslag en lage temperaturen pakte voor de voorjaarsgewassen minder positief uit. In juni is op veel plekken in het land wel neerslag gevallen van betekenis. Voor de wintergranen komt die te laat, maar voor de voorjaarsgewassen niet. Suikerbieten, maïs en aardappelen kunnen er van profiteren.

Koolzaad weer populairder
De teelt van koolzaad is toegenomen in populariteit met 1,075 miljoen hectare. Daarmee ligt het nog wel onder het meerjarig gemiddelde. De opbrengst wordt op 3,72 miljoen ton geschat en dat is 260.000 ton meer dan in 2021. DBV denkt dat ook deze zomer meer koolzaad gezaaid gaat worden als gevolg van de hoge zaad- en olieprijzen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden