B Brown / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

Heeft de tarwemarkt de bodem bereikt?

28 Juni 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 2 reacties

De tarwenotering heeft de afgelopen handelssessie weer een stapje terug gedaan. De prijzen op zowel de Matif als de CBoT zijn naar het laagste niveau gedaald sinds eind februari. De technische indicatoren wijzen erop de een verdere daling in het verschiet ligt. Maar een markt laat zich niet voorspellen en analisten zien tekenen voor een einde van de prijsdaling.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract op de Matif gisteren op €350 per ton. Dat is €7,25 lager dan de slotkoers voor het weekend en het laagste niveau sinds 28 februari. Ook op de CBoT zat de tarwekoers in de mineur en sloot op $9.04 per bushel, oftewel een verlies van 2%.

De indicatoren in de technische analyse laten zien dat het neerwaartse moment in de tarwemarkt sterk is. De vorderingen in de tarweoogst is daarbij misschien wel de belangrijkste drijver die de koers onder druk zet. In de VS is inmiddels 41% van het wintertarwe areaal gedorst, zo blijkt uit het gisteren (maandag 27 juni) gepubliceerde Crop Progress-rapport van het USDA. Dat is een voorsprong van 6% ten opzichte van het vijfjarige gemiddelde en daarmee loopt de oogst voor op de verwachtingen. Dat gaf het neerwaartse momentum in de markt steun.

Tekenen voor opleving
Enkele analisten beginnen voorzichtig te speculeren of de bodem in de tarwemarkt nu zo een beetje is bereikt. Vandaag (dinsdag 28 juni) zitten de koersen tijdens de eerste handelsuren weer voorzichtig in de plus. Tijdens het schrijven staat de Matif op plus 1,4% en de CBoT op plus 2,2%. Over de laatste drie maanden gezien staat de tarweprijs nu op het laagste punt en het steunniveau ligt rond de €348 per ton. Dat kan een trigger zijn voor speculanten om weer in te stappen en dat lijkt ook te gebeuren. De markt heeft de potentie om op korte termijn weer op te veren, verwachten analisten.

De grote onzekere factor blijft de export van tarwe uit het Zwarte Zee gebied. Daarover wordt druk onderhandeld, maar er worden daarbij nog weinig concrete vorderingen gemaakt. Mocht het op korte termijn tot een doorbraak komen, is een verdere daling van de tarwemarkt waarschijnlijk. Blijft het bij doormodderen met halfbakken oplossingen, dan blijft de tarweprijs de komende maanden op een relatief hoog niveau. Daarbij moeten we wel rekening houden met grote prijsfluctuaties.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden