Shutterstock

Analyse Granen en Grondstof

Koopjesjagers storten zich op de tarwemarkt

29 Juni 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwenoteringen hebben de afgelopen handelssessie na anderhalve week van daling een klein stapje omhoog gedaan. Berichten die wijzen op een aantrekkende vraag naar tarwe zijn daarvan de oorzaak. Daarnaast blijft de uitvoer van graan uit Oekraïne moeizaam. De Poolse minister van landbouw deed daar stevig uitspraken over.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract tarwe op de Matif is gisteren (dinsdag 29 juni) gesloten op €356,75 per ton. Dat is een stijging van €6,75 ten opzichte van een dag eerder. Op de CBoT is het julicontract met 2% naar 9.21,25 per bushel (circa €322 per ton). De tarwenoteringen stonden op het laagste niveau sinds februari voornamelijk door de oogstdruk.

De stemming begint voorzicht te kantelen op de tarwemarkt. Verschillende partijen zien het huidige prijsniveau als goed moment om in te stappen. Het Algerijnse staatsgraanbureau OAIC heeft vorige week in een tender totaal 740.000 ton tarwe vastgelegd. Dat is ruim boven de verwachting van 660.000 ton. Jordanië heeft 60.000 ton tarwe gekocht in een tender die gisteren gesloten is. Bangladesh en Pakistan hebben eveneens tenders opgesteld voor de aankoop van tarwe. De koopgolf zorgt voor extra vraag naar tarwe en dat effect wordt nu merkbaar op de termijnmarkten.

Exportproblemen
Aanbod uit het Zwarte Zeegebied blijft als grote onzekere factor boven de markt hangen. Rusland worstelt met de export. Sancties van het westen en een sterk gestegen roebel maken kopers voorzichtig met Russische tarwe. Om de export te helpen heeft het Russische ministerie van Economische zaken besloten de exportheffing voor tarwe en zonnebloemolie aan te passen. De exportbelasting is indertijd ingesteld om de prijzen op de lokale markt in de hand te houden.

Het exporteren van 20 miljoen ton graan uit Oekraïne voor het einde van juli is zo goed als onmogelijk. Dat vertelde Henryk Kowalczyk, de Poolse minister van Landbouw gisteren in een interview met persbureau Reuters. De EU en de VS hebben verschillende plannen gelanceerd om de export via alternatieve routes opgang te krijgen maar bij de uitvoering wordt weinig voortgang geboekt volgens Kowalczyk. Polen dat voor ruim 400 kilometer aan Oekraïne grenst, krijgt nauwelijks ondersteuning vanuit Brussel om de graanexport over land op gang te krijgen. Volgens de minister is er een groot gebrek aan mobiele graanelevatoren en containers voor een snel verloop van het verdere transport. Het voorstel van de Amerikaanse president Biden om Oekraïens graan op te slaan in tijdelijke silo's in de EU (om zo diefstal van graan door Rusland te voorkomen) noemde Kowalczyk interessant. Alleen ontbreken de details, waaronder een tijdsplanning.

Hier vindt u de laatste graannoteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden