Shutterstock

Analyse Granen en Grondstof

Egypte plaatst grote order voor Franse tarwe

30 Juni 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 1 reactie

De tarwenoteringen op de internationale beurzen bewogen de afgelopen handelssessie zijwaarts. In Europa zorgde een record tender van Egypte voor een voorzichtige positieve stemming op de markt. In Amerika hebben handelaren de afgelopen sessie gebruikt om positie in te nemen vooruitlopend op het areaal en voorraad rapport van het USDA dat vandaag gepubliceerd wordt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract tarwe op de Matif is gisteren €1,75 hoger gesloten op €358,50 per ton. Op de CBoT sloot het julicontract juist 0,3% lager. De handel neemt vast een voorschot op het USDA-rapport over de arealen en voorraden. De verwachting is dat het maïsareaal groter uitvalt en dat dat ten koste gaat van de oppervlakte zomertarwe en soja. Tegelijkertijd verwachten analisten dat de kwartaalschatting voor de sojavoorraad hoger uitvalt. Het Egyptische staatsbureau GASC heeft in de dip in de tarwemarkt gebruikt om een grote hoeveelheid tarwe te kopen. GASC heeft in een tender 815.000 ton voornamelijk Franse tarwe vastgelegd. Dat is de grootste aankoop in jaren.

Exportperikelen
In Argentinië roepen een aantal grote belangengroepen van boeren op om de handel in graan stil te leggen. Op 13 juli willen ze de export van agrarische producten voor ten minste 24 uur volledig plat leggen. De Argentijnse regering doet volgens de organisaties te weinig aan de tekorten aan diesel en kunstmest in de agrarische sector. De graanexport in het Zuid-Amerikaanse land loopt al moeilijk door een staking van vrachtwagenchauffeurs. Argentinië is de op één na grootste exporteur van maïs ter wereld en behoort tot de grootste exporteurs van sojaolie en -schroot.

De Russische persbureaus TASS en RIA melden vandaag dat het eerste schip geladen met graan uit de bezette haven van Berdyansk is vertrokken. Het schip is geladen met 7.000 ton graan (wat voor graan is onbekend) dat bestemd is voor 'vriendelijke landen'. De Russiche minister van Defensie maakte eerder al bekend dat de door Rusland bezette havens van Mariopol en Berdyansk klaar waren om de graanexport te hervatten. Oekraïne beschuldigt Rusland van het stelen van graan uit de bezette gebieden. Het Kremlin ontkent dat er graan van Oekraïne is gestolen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden